Gedeon napja van. | 2024.03.28

Európai Utazási Bizottság: szorosabb együttműködés kell Európa turisztikai vonzerejének növeléséhez

2017-11-23 18:45:00

 

Szorosabb együttműködésre van szükség a nemzeti turisztikai szervezetek között Európa turisztikai vonzerejének növeléséhez, hogy Európát egységes úti célként mutassák be a világnak - mondta Peter de Wilde, az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission - ETC) igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek adott interjúban.

 

    Hozzátette: Budapesten ezért  együttműködési stratégiát dolgoznak ki a 32 nemzeti turisztikai hivatalt tömörítő szervezet pénteken záruló  három napos közgyűlésén. 
    Kitért arra, hogy a következő év rendkívül fontos lesz Európa turizmusa szempontjából, mivel 2018-at az Európai Bizottság elnöke és a kínai miniszterelnök az EU-Kína turizmus évének nyilvánította. Ez teszt lehet arra, hogy képesek-e az európai országok együtt dolgozni a kínai beutazó forgalom közös élénkítéséért. Ha ez működik, akkor más piacokon is működni fog - tette hozzá. Az Európai Bizottság az ETC-t bízta meg a speciális programok, ajánlatok kidolgozásával.
    Peter de Wilde elmondta: az ETC legfrissebb negyedéves jelentése szerint idén az első nyolc hónapban 8 százalékkal nőttek a nemzetközi turistaérkezések, és az egész évben a világátlagot meghaladja majd az európai növekedés. 2016-ban a nemzetközi turistaérkezések száma 615 millió volt. Európa még mindig a világ első számú úti célja, ez a következő években is így marad.  Európa első számú küldőpiaca Európa, de Peter de Wilde szerint az európai országok közötti turizmus belföldi turizmusnak számít. Így vizsgálva Európának az Egyesült Államok a legfontosabb piaca, ezt Kína követi. Örömtelinek nevezte, hogy az orosz turisták számának több éve tartó csökkenése megállt, újból emelkedést mértek. 
    A szakértő szerint az egyetlen probléma, amit kezelni kell a jövőben, az az egyes népszerű európai úti célok esetében jelentkező túlzott turistaáradat, a turizmus koncentrálódása. Hasonlatként említette, hogy a magyar turizmus is szembesül a túlzott "fővárosközpontúság" problémájával, miközben számos gyönyörű vidéki város, folyó, tó, természeti érték van az országban, amit felfedezhetnének az ide látogatók. Európában is ez a helyzet, a fővárosok mellett a vidéki régiók megismertetésére kell törekedni - vélekedett.
    A brüsszeli székhelyű ETC 1948-ban alakult, közel 70 éve azon dolgozik, hogy Európát vonzó, egységes turisztikai célpontként mutassa be a világnak a tagországok nemzeti turisztikai hivatalainak együttműködésével. Jelenleg 32 nemzeti turisztikai szervezet a tagja, közöttük 8 Európai Unión kívüli. Az ETC november 22-24. között Budapesten tartja közgyűlését.