Márk napja van. | 2024.04.25

Élénkült az euróövezet gazdasági aktivitása novemberben

2017-11-23 10:45:44

Hat éve a legnagyobb ütemben élénkült novemberben a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett vizsgálata szerint.

    Novemberben az euróövezet feldolgozóiparának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) az előzetes értékek szerint 60,0 pontra, 81 havi csúcsra emelkedett az októberi 58,5 pontról. A piac csökkenést, 58,3 pontot várt novemberre.
    A szolgáltatóipari BMI 56,2 pontra, hat havi csúcsra emelkedett az októberi 55,0 pontról. A piac csak csekély növekedést, 55,1 pontot várt. 
    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI novemberi előzetes értéke 57,5 pontra, 79 havi csúcsra emelkedett az októberi 56,0 pontról. A piac az előző havival megegyező 56,0 pontot várt novemberre.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    A novemberi BMI adatok egyértelműen a gazdasági aktivitás élénkülését mutatják az euróövezetben - mondta Chris
Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva. A növekedés novemberi gyorsulása alapján az euróövezetben 2011 eleje óta a legnagyobb GDP-növekedésre lehet számítani a harmadik negyedévben, a negyedik negyedévben pedig 0,8 százalékos negyedéves növekedés valószínűsíthető, aminek az eredménye egy évtizede a legjobb éves gazdasági növekedés lehet. A foglalkoztatás régen látott ütemben növekszik, a vállalatoknak nehezükre esik betölteni az újonnan létesülő munkahelyeket.
    Elmondta: a fellendülés elsősorban a feldolgozóiparban érzékelhető, köszönhetően a javuló üzleti kondícióknak, amit a felmérés két évtizedes történetében csak egyetlen alkalommal sikerült felülmúlni. A szolgáltatóipar teljesítménye ennél valamivel kisebb, de így is erőteljes ütemben nő. A szektorban tíz éves csúcsot ért el a foglalkoztatás növekedési üteme.