Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-11-22 16:27:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északnyugati része felett egy többközéppontú, alacsonynyomású rendszer helyezkedik el. Frontjai mentén a Brit-szigetektől, a balti államokon át egészen Szlovákiáig erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, a hegyekben havazik. Skandinávia északi része felett anticiklon terül el, az ilyenkor megszokottnál több fokkal hidegebb van, éjszaka több helyen csökkent -15 fok alá hőmérséklet, de az északi területen néhol -22 fokig is lehűlt a levegő. Kontinensünk déli része felett szintén egy nagykiterjedésű magasnyomású légköri képződmény alakítja az időjárást, túlnyomóan napos, száraz az idő, a Pireneusi-félsziget déli részein 22, 24 fokot mérnek. A Kárpát-medencétől északnyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán továbbra is enyhe levegő áramlik térségünk fölé. A napos területeken az átlagosnál több fokkal magasabb lesz a csúcshőmérséklet, ugyanakkor az ország északkeleti harmadán tartósan borult, párás időre számíthatunk.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Éjszakára a Dunántúl legnagyobb részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, azonban a főváros, az Északi-középhegység, illetve az Alföld térségében többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet. Csütörtökön a Dunától nyugatra több órára kisüt a nap, napközben a ködös, felhős terület kissé zsugorodik, de az ország északkeleti harmadában tartósan megmarad. A ködös tájakon szitálás lehet. A délnyugati szél a Dél-Dunántúlon megélénkül, csütörtökön néhol meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 10 és 15, de a tartósan borult tájakon 4 és 7 fok között várható.