József napja van. | 2024.03.19

Felfüggesztett börtönt kapott egy somogyi tanár diákok bántalmazásáért

2017-11-21 17:18:53

Egy év öt hónap, másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint másfél évre eltiltotta a pedagógusi foglalkozástól a Kaposvári Járásbíróság kedden jogerősen azt a tanárt, aki bántalmazta diákjait egy Kaposvárhoz közeli település általános iskolájában.

    Tarr József bíró több mint húsz tanúvallomás, feljegyzések, iskolai jegyzőkönyvek, továbbá a férfi részbeni beismerő vallomása alapján találta bizonyítottnak, hogy a napközis és testnevelő tanár 2014-2016 között több mint egy tucatszor alkalmazott erőszakot hat, köztük több sajátos nevelési igényű, értelmileg enyhe fokban akadályozott diák sérelmére.
    A tettlegességre el nem készített házi feladat, testnevelés órai gyakorlat el nem végzése, órai beszélgetés, hangoskodás, ablakhoz rúgott gumilabda, ablakkerethez tartozó léc rongálásának gyanúja és dohányzás szolgáltatott okot. A tanár emiatt falhoz, szekrényhez, bordásfalhoz lökte, vagy szorította, tenyérrel arcon, tarkón ütötte a vétkest. Előfordult, hogy diákot munkafüzettel ütlegelt, bokán rúgott, bottal ütött meg.
    A bíróság közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazásban és könnyű testi sértésben találta bűnösnek. A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletét, részbeni beismerő vallomását és megbánását, iskolai rendezvények szervezésében, pályázatok készítésében elért eredményeit. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor a többszörös bűnhalmazat, az elhúzódó elkövetés idő, a foglalkozásával összefüggő etikai normák sorozatos megsértése.
    A döntés ellen sem az ügyész, sem a vádlott nem fellebbezett, így az már az elsőfokú eljárásban jogerőssé vált.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink