Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-11-19 19:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklon örvénylik középpontjával Skandinávia fölött, hatására változékony, helyenként csapadékos az idő Franciaországtól a Kelet-európai-síkságig. A ciklon hátoldalán északias áramlással hideg levegő árasztja el Közép-Európát. Svéd, finn és orosz területeken, valamint az Alpokban és a Kárpátokban havazás is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet nem haladja meg a 10 fokot, Skandinávia északi felén pedig napközben is többfelé fagyos az idő. A kontinens nyugati, délnyugati részén anticiklon alakítja az időjárást, sokat süt a nap, csapadék legfeljebb elvétve fordul elő. Hajnalban többfelé köd képződik, amely néhol napközben tartósabban megmarad. A térség nagy részén 10, 18 fokig emelkedik napközben a hőmérséklet, az Ibériai-félsziget déli felén 20, 24 fokos a csúcsérték. A Kárpát-medencébe hétfő estig egyre hidegebb levegő jön, többfelé fagyos lesz a hajnal, helyenként hózáporok is kialakulhatnak.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Átmenetileg erősen megnövekszik, majd este északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet. Kisebb eső, zápor estig több helyen előfordulhat; havas eső, hózápor néhol síkvidéken is lehet, de elsősorban a hegyekben valószínű. Éjjel a változó felhőzetből főként északon lehet gyenge csapadék. Hétfőn felhőátvonulásokra, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, emellett futó zápor, hózápor kialakulhat. A nyugati, északnyugati szél az Észak-Dunántúl, a főváros és a Dél-Alföld térségében többfelé megerősödik, hétfőn helyenként viharossá fokozódik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +3 és -5 fok között alakul, a szélcsendes, derült délnyugati, illetve északkeleti tájakon lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 4 és 10 fok között alakul.