Auguszta napja van. | 2024.03.29

Távozik jövőre a Sinn Féin éléről Gerry Adams

2017-11-19 08:15:00

Távozik jövőre a legnagyobb észak-írországi katolikus párt, a Sinn Féin elnöke.

    Gerry Adams, aki 1983 óta áll az Észak-Írországi brit fennhatóság ellen küzdő radikális mozgalom élén, szombat este, a párt Dublinban rendezett éves kongresszusán jelentette be, hogy 2018-ban nem indul az írországi és az észak-írországi parlamentben egyaránt jelen lévő Sinn Féin elnöki tisztségéért.
    Adams, aki Belfastban született, és jövőre 70 éves lesz, a Sinn Féin szombati kongresszusán közölte: a vezetőknek tudniuk kell, hogy mikor jött el a váltás ideje. Hozzátette: az ő esetében ez az idő most érkezett el.
    A Sinn Féin az általánosan elfogadott hatósági álláspont szerint a brit fennhatóság ellen egykor fegyverrel küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) politikai szárnyaként működött a katolikus milícia csaknem három évtizedes britellenes terrorhadjárata idején, de Adams ezt soha nem ismerte el, és azt sem, hogy ő valaha az IRA tagja lett volna.
    Gerry Adams személyében rövid időn belül az észak-írországi republikánus mozgalom második történelmi vezető figurája távozik.
    Márciusban elhunyt a Sinn Féin alelnöke, Martin McGuinness volt észak-írországi miniszterelnök-helyettes. Róla Köztudott volt - ezt maga is elismerte -, hogy legalábbis az 1970-es évek közepéig az Ír Köztársasági Hadsereg katonai tanácsának egyik parancsnokaként tevékenykedett, éppen Derryben, az ulsteri katolikus radikalizmus talán legforróbb gócpontjában.
    Az IRA három évtizedes britellenes terrorhadjáratában becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sebesültek meg, köztük hétszáz brit katona. A brit elhárító szolgálatok szerint Martin McGuinnessnek az 1969-ben kezdődött merényletsorozat jelentős részében, ha nem is végig IRA-parancsnokként, de a radikális köztársasági mozgalom egyik legbefolyásosabb irányítójaként mindenképpen kulcsfontosságú szerepe volt.
    Mégis Gerry Adams és Martin McGuinness vált később az észak-írországi megbékélési folyamat két vezető szószólójává és jelképévé a republikánus oldalon.
    Az IRA terrorhadjáratát hivatalosan az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le, a tényleges áttörés azonban 2007-ben történt, amikor a katolikus milícia leszerelte fegyverzetét.
    A megbékélési folyamat sikerét jelezte, hogy egészen a januárban kirobbant, máig megoldatlan tartományi kormányválságig a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) és a Sinn Féin együtt kormányozta Észak-Írországot, olyan koalíciót alkotva, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna.