Emma napja van. | 2024.04.19

A fiatalokat és a családokat szólítja meg a cseh Színházak éjszakája 

2017-11-18 18:30:00

Több mint 30 csehországi város mintegy 120 színjátszó együttese kapcsolódik be az idén a Színházak éjszakájába, amelyet szombaton rendeznek - közölte szombaton Pavla Petrová, a prágai Művészeti Intézet-Színházi Intézet igazgatója, amely az akciót országos szinten koordinálja. 

    Csehországban az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Színházak éjszakáját. Először 25 város 80 színjátszó együttese vett részt és a nézők száma meghaladta a 40 ezret. Azóta gyakorlatilag minden színházzal rendelkező város bekapcsolódott a rendezvénybe és a nézők száma átlagban 55-65 ezer között mozog. Az idén Csehországban nincs központi témája a rendezvénynek, de a színházak összesen mintegy ötszáz akciója mindenütt kiemelten a fiatal nézőkhöz vagy a családokhoz szól - mondta Pavla Petrová.
     A rendezvény keretében a különféle előadások mellett az érdeklődőknek egyebek között lehetőségük lesz elbeszélgetni a színészekkel, a rendezőkkel, meglátogathatják a színházak nézők elől egyébként elzárt tereit, megismerhetik néhány előadás előkészítésének kulisszatitkait és több helyen érdekes kiállításokat is nyitnak. Néhány színház lehetőséget teremtett arra is, hogy az érdeklődők különféle kosztümökben lefényképezhessék magukat a színészekkel.
    Az idén is folytatódik az a hagyomány, hogy a modern technika segítségével több város rendezvényeit - Prága, Brünn, Ostrava, Olmütz, Pilsen - összekapcsolják egymással.
    A színházak éjszakájának részletes csehországi programját a www.nocdivadel.cz honlapon hozták nyilvánosságra. A programok mindenütt ingyenesek vagy a belépő csak jelképes.