Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bordói November Nagykóstoló hatvan pincészet boraival

2017-11-17 17:59:00

Hatvan Kárpát-medencei kiállító csaknem kétszáz bora fogadja a Corinthia Hotel Budapestben szombaton a bordeaux-i szőlőfajták borainak kedvelőit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.

    Magyarországon összesen 6000 hektáron találhatók cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot ültetvények; ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja ezen fajták jelentőségét és népszerűségét - közölték az MTI-vel a szervezők.
    A nagyszabású sétáló kóstolón idén tizenegy hazai és egy határon túli borvidék 60 borászatának mintegy 200 fajtaborát és házasítását, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételeket egyaránt kóstolhatnak a vendégek.
    A nyolcórás rendezvény alatt a sétáló kóstolón kívül több programot is kínálnak a szervezők. A Borkollégium négy ingyenes előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: így a TOP100 magyar bor kóstolóján a legjobbak között szereplő vörösborok; a "fineszes" Kamocsay merlot; a szűretlenül palackozott Malatinszky cabernet franc, valamint a Villányi Franc kap ezúttal kiemelt szerepet.
    A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor teremben - külön térítés ellenében - nyugodt körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint két exkluzív bordeaux-i borsort is lehetőségük lesz megkóstolni. Az egyik válogatás az öt premier cru classé besorolású chateau egy-egy tételét tartalmazza, a másik pedig a 2012-es évjárattal ismerteti meg a vendégeket öt bordeaux-i top chateau borain keresztül.