Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog Zoltán: Kálmán Imre-operetteket mutatnak be jövőre Moszkvában

2017-11-17 11:27:45

Kálmán Imre-operettek jövő évi moszkvai bemutatójáról is megállapodott a kétoldalú kulturális együttműködés keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési különmegbízottja csütörtökön Szentpéterváron.

    Balog Zoltán pénteken az MTI-nek elmondta, hogy sikerült az együttműködési munkaterv következő évekre vonatkozó részeiről megállapodnia tárgyalópartnerével. A miniszter ennek fontos elemeiként említette Moszkva novemberi és Szentpétervár decemberi budapesti kulturális bemutatkozását, valamint a két orosz nagyvárosban megrendezendő magyar kulturális napokat.
    Elmondta, hogy a mindkét országban reneszánszát élő Kálmán Imre-művek 2018-ban történő bemutatását Mihail Svidkoj kezdeményezte, aki kapcsolatban áll Kálmán Yvonne-nal, a Csárdás királynő szerzőjének lányával, a "magyar operett nagykövetével". Hozzátette, hogy a magyar kormány szívesen támogatja a magyar kultúra bemutatkozását.
    Balog Zoltán Oroszország "északi fővárosát" a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum alkalmából kereste fel, amely a miniszter szerint egyszerre világszínvonalú megjelenési lehetőség és üzleti tárgyalások terepe. Az rendezvénysorozat középpontjában ezúttal Igor Stravinsky zeneszerző születésének 135. és a bolsevik forradalom 100. évfordulója és annak művészi megközelítése áll.
    "Nagy sikernek számít az, hogy a fórum programjában jelen van a magyar Nemzeti Színház, amely Valerij Fokin rendezésében a Dosztojevszkij-novellából írt színdarabot, A krokodilust adja elő" - emelte ki a miniszter. Megjegyezte, hogy az orosz-magyar színházi kapcsolatok hagyományosan erősek. Emlékeztetett arra, hogy két héttel ezelőtt Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Puskin-érmet vehetett át Szergej Lavrov külügyminisztertől és az akkori kitüntetés-átadások alkalmából Vlagyimir Putyin elnök beszédet mondott.
    Balog Zoltán beszámolt arról, hogy csütörtök este a szentpétervári Juszupov-palotában orosz nyelven bemutatták Szőcs Géza Raszputyin című drámáját. Az előadás kuriózumaként kiemelte, hogy Feliksz Juszupov herceg valószínűleg éppen abban az épületben gyilkolta meg Grigorij Raszputyint.
    Közölte, hogy a szentpétervári fórumon Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a magyar cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos előadást tart.