Emma napja van. | 2024.04.19

Cséfalvay Zoltán: a globális értékláncok helyett a jövő a digitális szolgáltatásoké

2017-11-16 19:45:00

A globális értékláncok helyett a jövő a digitális szolgáltatásoké - mondta Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövete a Joint Venture Szövetség (JVSZ) csütörtökön tartott üzleti ebédjén Budapesten.

    Cséfalvay Zoltán kiemelte: a globalizáció hosszú, több kontinensre kiterjedő termelési láncokat épített ki, a világ azonban napjainkban a digitalizáció felé fordul, ami jelentős változásokat idéz elő a világgazdaságban.
    A nagykövet rámutatott: az ipari és más típusú robotok, a 3D nyomtatás, a Big Data eljárás átalakítja a termelésről vallott hagyományos elképzeléseket, a jövőben az eszközök tulajdonlása helyett azok használata kerül előtérbe.
    Cséfalvay Zoltán kifejtette: a globális értékláncok kiépítése során a cégek elsősorban a termelési költségeket (vagyis a munkaerő, és más típusú költségeket) vették figyelembe, ezért nagy területre, akár különböző kontinensekre kiterjedő cégláncokat hoztak létre, most egyre inkább az a trend, hogy a multik és más cégek is visszahozzák a termékek gyártását, a szolgáltatások kiépítését a fogyasztók közelébe.
    Kiemelte: a jövőben a 3D nyomtatás "verhetetlen" lesz az egyedi termékek előállításában, már csak azért is, mert ugyanazt a terméket, árucikket a 3D technológia segítségével kevesebb alkatrésszel is elő lehet majd állítani.
    Úgy ítélte meg: a valódi fordulatot a termelésben a digitalizáció hozza el, mert annak elterjedésével a hozzáadott értékek szerepe, fontossága nagy mértékben megugrik majd. 
    Ha a vezető nélküli autók elterjednek, ami Cséfalvay Zoltán szerint már nem a távoli jövő, akkor az önvezető gépkocsikban a hozzáadott értéket képviselő szoftverek az autók értékének mintegy 40 százalékát képviselhetik, és a közlekedésszervezés további 20 százalékot jelent majd. Napjainkban a hozzáadott érték legfeljebb 30 százalékot ad a személyautók értékéből - fűzte hozzá. 
    Cséfalvay Zoltán szerint az Ipar 4.0 lényegében az új technológiák együttes alkalmazása, ebben a startup vállalkozások, a digitális szolgáltatók, a kutató-fejlesztő intézetek és az egyetemek játsszák a vezető szerepet, jelölik ki az új irányokat.
    A nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan új gazdaságszervezési elvek kezdenek elterjedni, uralkodóvá válni a világgazdaságban. 
    Cséfalvay Zoltán erre példaként azt hozta fel, hogy az ókori világ óta gyakorolt elv, az "oszd meg és uralkodj" helyébe a "kapcsold össze és uralkodj" elve lép, amelyet a Facebook tovább fejlesztett, termelésre alkalmazott változatának is lehet tekinteni.