Andrea napja van. | 2024.04.18

Avramopulosz: az uniós bizottság támogatja a bevándorlók téli elhelyezését

2017-11-15 18:59:00

Az Európai Bizottság elsődleges feladatának tekinti a migráció által érintett tagországok támogatását annak érdekében, hogy megfelelő elhelyezést  biztosíthassanak a bevándorlóknak a téli hónapokban is - közölte Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja Strasbourgban szerdán.

    Avramopulosz az Európai Parlament plenáris ülésének migrációs kihívásokról folytatott vitáján elmondta, az Európai Unió támogatásai révén mind a 21 görögországi befogadó központot téliesítik, jogi, orvosi, élelmezési segélyt nyújtanak a menekülteknek, hogy alapvető emberi méltóságukban ne sérüljenek.
    "A migráció olyan probléma, amelyet megoldani nem tudunk, de kezelni tudnunk kell. Ehhez átfogó stratégiára és annak megvalósítására van szükség, hogy a helyzet javulhasson" - fogalmazott.
    Véleménye szerint a bevándorlókat bérelt lakásokban is el lehet helyezni, a bizottság 13 ezer ilyen lakás költségeit tudja fedezni. Cél, hogy minél több menekült kerülhessen megfelelő, emberhez méltó körülmények közé, nem csak Görögországban, hanem Európa más országaiban is - közölte Avramopulosz.
    A görög uniós biztos elmondta, a bizottság Olaszország számára 35 millió eurót különített el sürgősségi segélyként arra az esetre, ha télen újabb menekülthullám érné el az olasz partokat. Emellett további 100 millió eurót biztosít valamennyi érintett ország számára, hogy a szükséges sürgősségi téliesítési terveiket meg tudják valósítani. A támogatás nem csak az uniós országok számára biztosított, hanem a Nyugat-Balkán országainak is.
    Mint elmondta, tavaly Szerbia 23 millió eurót kapott humanitárius feladok ellátására. Az EU ez idáig 118 millió eurót biztosított Belgrád számára részben határvédelme erősítésére, részben a menekülthelyzet okozta kihívások kezelésére - tette hozzá. Az EU célja, hogy továbbra is a térség legnagyobb adományozója maradjon a migrációs helyezet okozta humanitárius segítségnyújtás terén.
    A biztos beszédében hangsúlyozta, a közös menekültügyi rendszer reformjára van szükség, amely által megfelelőbb módon lehet majd kezelni a migrációs válságot, ugyanis a jelenlegi rendszer nem tudja megoldani azt. Nem engedhető meg, hogy csak a belépés szerinti első országokra háruljanak a migrációs kihívások okozta nehézségek. Igazságos migrációs rendszer létrehozására van szükség a letelepítési és áttelepítési mechanizmus betartásával - húzta alá.
    A szolidáris, civilizált, humánus Európának késznek kell állnia arra, hogy meg tudja védeni a bajban lévő embertársait. A felelősség mindenkié. Az európai szerveké, az európai tagállamoké, kormányoké, az állampolgároké, ezért közösnek kell lennie a kihívás megoldása érdekében kifejtett munkának is - tette hozzá Avramopulosz.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány