Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarországnak ki kell használnia a latin-amerikai fejlődés nyújtotta lehetőségeket

2017-11-15 13:19:00

Latin-Amerika a világ egyik leggyorsabban fejlődő térsége, és Magyarországnak ki kell használnia az ebből adódó lehetőségeket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután kolumbiai kollégájával tárgyalt.

    A tárcavezető a tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: Kolumbia az egyik legfontosabb partnere Magyarországnak a latin-amerikai térségben, az ország robbanásszerű fejlődés előtt áll, és a magyar cégek egyre komolyabb sikereket érnek el ott.
    Szijjártó Péter kifejtette: a déli nyitás politikája keretében a Latin-Amerikával folytatott gazdasági együttműködés az egyik legfontosabb fókuszpontja a magyar külgazdasági stratégiának. Az idei év első nyolc hónapjában 49 százalékkal nőtt az export Latin-Amerika felé, az értéke elérte az egymilliárd eurót, ami biztató a jövőre nézve - közölte.
    Úgy vélte, a kolumbiai béke-megállapodás megteremti a komoly gazdasági növekedés lehetőségét, és a magyar cégek számára elsősorban az informatika, a gyógyszeripar és a vízgazdálkodás területén kínálkoznak jó lehetőségek. 
    A külügyminiszter közölte: a két ország kereskedelmi forgalma idén eddig 19 százalékkal nőtt, ami mutatja a cégek érdeklődését a gazdasági együttműködés iránt. Magyarország támogatja Kolumbia tagságát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), és megkezdték az egyeztetéseket a kettős adóztatás kizárásáról szóló megállapodásról - mondta. Hozzátette: emellett több megállapodást kötöttek, hogy kölcsönösen támogatják egymás jelöléseit ENSZ-pozíciókra.
    María Ángela Holguín Cuéllar kolumbiai külügyminiszter bejelentette: országa Peruval közösen nagykövetséget nyit Magyarországon, hogy tovább fejlesszék a kapcsolataikat.
    Mint mondta, jó, hogy Magyarország fontos partnernek tekinti Latin-Amerikát és azon belül Kolumbiát. Kolumbiának vannak régi partnerei Európában, például Spanyolország és Franciaország, de szeretnék kiszélesíteni a kapcsolataikat azokkal az országokkal is, amelyekkel eddig nem volt annyira szoros az együttműködésük, így most Magyarország is előtérbe került - magyarázta.
    A kolumbiai tárcavezető kiemelte: a konfliktus lezárásával Kolumbiában jelentős lehetőségek nyíltak meg különböző ágazatokban, elsősorban a mezőgazdaságban, ami sok magyar céget is érdekelhet. Emellett Kolumbia az idegenforgalom fellendítésére is nagy erőfeszítéseket tesz - fűzte hozzá.