Tivadar napja van. | 2024.04.20

A magyar szórvány napja - Ünnepség a Magyarság Házában

2017-11-15 12:10:00

A magyar szórvány napja alkalmából kulturális fesztivált rendeznek szerdán a Magyarság Házában Budapesten - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    A Találkozások napja elnevezésű, egész napos rendezvényre, melynek díszvendége ebben az évben Kárpátalja, az összes külhoni magyar régióból érkeznek vendégek, köztük 156 diák, őstermelő, helyi gazdálkodó vesz részt a programokon - ismertette Csibi Krisztina főigazgató. A Magyarság Háza vendége lesz Felvidék, Kárpátalja, Moldva, Erdély, Vajdaság és Muravidék szórványmagyarsága. 
    Délelőtt kézműves és néptáncbemutatókkal, étel- és italkóstolóval, filmvetítésekkel, kiállításokkal fogadják a különböző régiókból érkező vendégek az odalátogatókat, majd a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tudományos konferenciája kezdődik Kárpátalja: Fókuszban a szórvány címmel. A rendezvényt gálaműsor zárja, melyben minden régió szerepelni fog - mondta Csibi Krisztina.
    Az Országgyűlés 2015. november 3-án nyilvánította a magyar szórvány napjává november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját.