Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: hatékony és jó kapcsolatokat kell kiépíteni Latin-Amerikával

2017-11-15 11:15:00

Az új világrendben Latin-Amerika egyre jobban teljesít, és ha egy olyan nyitott gazdaságú ország, mint Magyarország szintén jól akar teljesíteni, az egyre gyorsabban fejlődő Latin-Amerikával hatékony és jó kapcsolatokat kell kiépítenie - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

    A III. Latin-Amerika Fórum megnyitóján a tárcavezető hangsúlyozta: az új világrendben az elkövetkező idő a szövetségkötésről szól, ezért Magyarország az együttműködést Latin-Amerikával mindig komolyan veszi, és a kölcsönös tisztelet, a kölcsönös előnyök elérésére alapozza a kapcsolatépítést.    
    Szijjártó Péter kifejtette: a jelenlegi gyors világpolitikai és világgazdasági változásokat figyelve nem túlzás új világrend létrejöttéről beszélni. A változások próbára teszik a nemzetállamok és az integrációk felkészültségét, teljesen új politikai megközelítések kellenek a sikerhez, így például ma már legitim módon lehet beszélni arról, hogy minden kormánynak a saját nemzeti érdeke a legfontosabb szempont - magyarázta.
    Úgy értékelte, egyértelmű volt, hogy a magyar külpolitikát is gyökeresen át kell alakítani, hogy a nemzetgazdasági érdekek felismerésének és érvényesítésének egyik leghatékonyabb eszköze legyen, amelynek feladata, hogy a magyar gazdasági növekedést és fejlődést minél jobban segítse.
    A külügyminiszter szerint helyes döntés volt összpontosítani a kapcsolatépítésre a világ gyorsan fejlődő térségeivel, ezért hirdették meg a déli nyitás politikáját is, amely sok sikert hozott. Négy új külképviseletet nyitottak Latin-Amerikában, és már 40 tiszteletbeli konzul tevékenykedik a térségben - közölte. 
    Mint mondta, a Magyarországnál nagyobb és erősebb gazdaságú országok is egyre jobban figyelnek Latin-Amerikára, ezért fontos volt időben lépni. A déli nyitás keretében az idei év első nyolc hónapjában 49 százalékkal nőtt az export Latin-Amerika felé, vagyis van értelme a latin-amerikai kapcsolatokra fókuszálni - jelezte. Hozzátette: a magyar cégek elsősorban az informatika, a vízgazdálkodás és a gyógyszeripar területén érnek el egyre jobb eredményeket Latin-Amerikában.
    Szijjártó Péter kitért arra: ha olyan térségek, országok együttműködéséről van szó, amelyek földrajzilag messze vannak egymástól, kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani az emberek közötti kapcsolatoknak. Erre az egyik legjobb eszköz az oktatás, és Magyarország összesen 560 ösztöndíjat ajánlott fel latin-amerikai országoknak - mondta.
    María Ángela Holguín Cuéllar kolumbiai külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország partnerként tekint a latin-amerikai országokra, és azt mondta, a térségben szívesen fogadják a befektetőket.
    Közölte: Kolumbiának sajátos a helyzete Latin-Amerikában, és sokat dolgoznak azért, hogy készen álljon az ország az infrastrukturális, innovációs és mezőgazdasági beruházások befogadására. Ma már semmi sem fenyegeti a befektetések biztonságát az országban - jelentette ki. Hozzátette: fontos céljuknak tekintik a szegénység csökkentését.
    Már harmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország-Latin-Amerika Fórumot, hogy újabb lendületet adjanak a latin-amerikai térséggel fenntartott kapcsolatoknak. A szerdától péntekig tartó esemény mottója Tudás és fejlődés: befektetés a jövőbe.
    A fórumon számos térségbeli ország és szervezet magas szinten képviselteti magát, továbbá neves magyar és latin-amerikai szakértők folytatnak eszmecserét a hosszú távú együttműködési formákról és területekről. Az esemény kapcsolódó rendezvényeként üzleti fórumot is rendeznek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó