Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: az EU a líbiai parti őrség után a rendőrségre is kiterjesztené együttműködését

2017-11-12 13:15:00

A líbiai parti őrség után az észak-afrikai arab ország rendőrségét is bevonná az Európai Unió (EU) az illegális migráció visszaszorításért folytatott együttműködésbe - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

    A lap magas beosztású brüsszeli diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint az EU a líbiai parti őrséggel együtt szolgálatot teljesítő rendőri alakulatokra terjesztené ki az együttműködést. A tervek szerint kiképzés mellett hajókkal és szállító járművekkel is felszerelnék a Földközi-tengernél fekvő ország rendvédelmi szervét.
    A parti őrség kiképzését és felszerelését az Európába tartó menekülthullám feltartóztatásával megbízott európai uniós földközi-tengeri misszió, a Sophia művelet keretében kezdték el 2016-ban. A parti őrség támogatásának az a célja, hogy a szervezet fel tudja tartóztatni az embercsempészeket a líbiai felségvizeken, amelyeken az EU a nemzetközi jogi előírások alapján nem tevékenykedhet. 
    Az EU-s haditengerészeti művelet kiépzési programjaiban eddig kizárólag a parti őrség katonai alakulatainak fejlesztésével foglalkoztak, az új terv szerint ezt a munkát terjesztenék ki rendőri egységekre. 
    A 2015 őszén elindított Sophia műveletre a brüsszeli Európai Bizottság forrásaiból 30 millió eurót (9,6 milliárd forint) biztosítottak, amelyhez Olaszország további 16 millió euróval járult hozzá.
    Líbia az első számú tranzitország az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU-ba tartó migrációs útvonalon. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a napokban a Welt am Sonntag testvérlapjának, a Die Weltnek azt mondta, hogy eredményes az EU és az afrikai migrációs útvonalon fekvő országok együttműködése, ezt jelzik a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai, amelyek szerint a Nigerből Líbiába átkelők száma a 2016 tavaszán regisztrált havi 70 ezerről visszaesett 4 ezerre, ami 90 százalékot meghaladó csökkenés. 
    Hozzátette, hogy a Földközi-tengernek is kevesebben vágnak neki, így az Olaszországba érkezők száma az idén 30 százalékkal csökkent 2016-hoz képest.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó