Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: a piaci bizalom a hitelminősítők besorolásánál is fontosabb

2017-11-11 12:59:00

A piaci bizalom a hitelminősítők besorolásánál is fontosabb, a piaci szereplők értékelése pedig sokkal kedvezőbb annál, mint amit a hivatalos értékelések mutatnak - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten egy más témában tartott sajtótájékoztató után újságíróknak a Fitch Ratings hitelminősítő péntek esti bejelentésére reagálva. 

    A Fitch Ratings a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú futamidejű, devizában és forintban fennálló magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB mínusz" szintű osztályzatának kilátását. 
    Varga Mihály szerint a hitelminősítői döntés a stabil gazdasági növekedésnek köszönhető. Kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt az építőipar, a járműgyártás és a gyógyszeripar teljesítménye, a növekedés mellett pedig nem alakult ki eladósodási hullám sem a lakosságnál, sem a vállalkozóknál vagy az államnál. Hozzátette: rendkívül kedvező, hogy az államadósság hét éve csökken, az éves deficit pedig 2 százalék körüli és - mint a hitelminősítő is kiemelte - a foglalkoztatás is bővül. 
    A jelentős béremelkedések azt jelzik, hogy nemcsak a termelési, hanem a keresleti oldal is támogatja a gazdaság erősödését - hangsúlyozta a miniszter. 
    A hitelminősítők következő döntéseiről, a felminősítés lehetőségéről a miniszter nem nyilatkozott, mivel - mint fogalmazott - egyre több olyan "szubjektív elemet élünk meg, ami korábban nem volt".