Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét több mint száz feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Törökországban

2017-11-10 11:39:32

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet újabb 109 feltételezett tagját vette őrizetbe a török rendőrség pénteken az ország négy különböző pontján egy rajtaütéssorozatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A beszámoló szerint Isztambulban 82, a dél-törökországi Adanában 11, az északkeleti Trabzonban 9, a nyugati Izmirben pedig 7 embert állítottak elő a hatóságok. Az Isztambulban és Adanában őrizetbe vettek mindegyike külföldi állampolgár, az utóbbiakról tudni, hogy szíriaiak.
    Az Anadolu közlése szerint az Isztambulban elfogottak korábban az IÁ soraiban harcoltak konfliktusövezetekben, és a közeljövőben Szíriába akartak menni.
    A négy tartományt érintő pénteki házkutatásokban egy vadászpuska, három pisztoly, százötvenkilenc lőszer, valamint több, az IÁ-hoz köthető dokumentum és könyv is előkerült.
    Csütörtökön csak a török fővárosban, Ankarában 101 állítólagos dzsihadistát vett őrizetbe a rendőrség.
    Október 28-án Isztambulban egy bevásárlóközpont parkolójában az IÁ négy emberét fogták el a hatóságok. Autójukban később robbanószerkezetet is találtak, a pokolgépet tűzszerészek hatástalanítottak.
    Törökországban gyakoriak a hasonló razziák, miután az Iszlám Állam az elmúlt két és fél évben számos öngyilkos merényletet követett el török nagyvárosokban. A terrortámadásokban az Anadolu-jelentés értelmében legalább 300 ember vesztette életét.