Auguszta napja van. | 2024.03.29

Simicskó István: Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa

2017-11-09 14:58:57

Magyarország ma a világ egyik legbiztonságosabb országa annak a politikának köszönhetően, amelyet határainak, egyben Európa határainak védelméért folytat, és képes biztosítani a belső biztonságot is - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter Brüsszelben csütörtökön.

    A NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos találkozóját követően Simicskó István elmondta, minden érintett területen fel kell lépni az elmúlt két évben fokozottan tapasztalt illegális migráció jelentette kihívások és a terrorizmus ellen, amelyek egyre nagyobb mértékben fenyegetik Európát és vele együtt Magyarországot is. Ez azt jelenti, hogy fokozott jelenlétre van szükség valamennyi válságövezetben, amely kiindulópontja lehet az illegális migrációnak és a terrorizmusnak is.
    A magyar szerepvállalás a különböző válságövezetekben, nemzetközi koalíciókban és a NATO-szövetségben mind arról szólnak, hogy a világot biztonságosabbá tegyük - mondta.
    Simicskó István kiemelte, hogy az afganisztáni biztonsági helyzet miatt az ország stabilitásának támogatása kulcsfontosságú.
    A korábban tervezett csapatkivonások kritikus helyzetet teremtenének, ezért csütörtökön olyan döntés született Brüsszelben, hogy a NATO megerősíti jelenlétét Afganisztánban, amivel véget kíván vetni az illegális migrációnak és az azt kiváltó terrorizmusnak - erősítette meg.
    Magyarország száz katonával vesz részt a koalíció afganisztáni munkájában, és megvizsgálja egy esetleges 10-15 százalékos bővítés lehetőségét. Magyarország összesen mintegy ezer fővel vesz részt ENSZ-, EU- és NATO-műveletekben, hozzájárulásaival nagyságához képest előkelő helyet foglal el a nemzetközi munkában - emelte ki a honvédelmi miniszter.
    A NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásán megegyezés született arról, hogy a NATO 13 ezerről 16 ezer főre növeli Afganisztánban állomásozó katonáinak számát. A miniszterek továbbá egy új, a kibertámadások kivédésére specializált központ létrehozásában egyeztek meg, amely megerősíti a globális számítógépes védekezés lehetőségeit. A kiberbiztonság ezáltal önállóan kezelt területté vált a NATO feladatai között.
    A miniszterek végezetül két új parancsnokság létrehozását támogatták, amelyek Észak-Amerika és Európa között segítik a kommunikációt, és biztosítják a csapatok és katonai eszközök utánpótlását és európai mozgathatóságát egy Európát fenyegető esetleges agresszió esetén.