Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kreml: Putyin és Trump a kétoldalú viszonyról, Szíriáról és Észak-Koreáról tárgyal majd

2017-11-08 20:50:00

 

A kétoldalú viszony, valamint szíriai és az észak-koreai helyzet lesz a fő témája Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök tárgyalásának vietnami Da Nangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének november 10-én és 11-én megrendezendő csúcstalálkozóján.

 

    Ezt Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója jelentette ki újságíróknak szerdán Moszkvában. Szavai szerint a kétoldalú kapcsolatokban nagyon sok a probléma,  a kapcsolatok "a kudarc, a válság állapotában" vannak.
    A Kreml tisztségviselője ugyanakkor -  ugyanúgy, mint a nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő -  elismerte, hogy a találkozó pontos idejét még nem egyeztették.
    "Készek állunk a két elnök  alapos kétoldalú különmegbeszélésére, amelynek lehetősége többször is szóba került" - mondta.
    Usakov szerint mivel mind Trump, mind Putyin részt vesz majd az APEC-csúcs rendezvényein, ezért "logikus, hogy találkozhatnak és megvitatnak egyes kérdéseket".
    A már Da Nangban tartózkodó Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy Putyin kész a Trumppal való találkozásra. Utalt rá, hogy hasonló szándékra utaló nyilatkozatok hangzottal el az amerikai elnök részéről is. Mint mondta, az ügyben a két fél protokollszolgálata kapcsolatban áll egymással. 
    Az ázsiai körúton tartózkodó Trump még az indulása előtt, Washingtonban kijelentette a Fox News hírtelevíziónak: "Lehet egy találkozónk Putyinnal, aki  nagyon fontos, mert ők (az oroszok) segíthetnek nekünk Észak-Koreával és Szíriával kapcsolatban. Beszélnünk kell Ukrajnáról". 
    A tervek szerint mindkét elnök pénteken érkezik meg Da Nangba. Trump és Putyin számos alkalommal lépett már telefonon kapcsolatba, de személyesen eddig csak július 7-én, a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján találkozott személyesen is egymással. Az akkori tanácskozásuk két és egynegyed órán át tartott.