Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét szisztematikus határellenőrzésre kell számítani Magyarország határain

2017-11-08 19:52:49

 

Ismét szisztematikus határellenőrzésre, vagyis ki- és belépéskor is ellenőrzésre kell számítani Magyarország schengeni külső határain a turistaszezon végével, miután a kormány visszavonta az intézkedés ideiglenes felfüggesztéséről szóló határozatát.

 

    A szisztematikus határellenőrzést felfüggesztő kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. 
    A kormány előzőleg május 9-én hozott határozatában függesztette fel a szisztematikus határellenőrzést, az akkori indoklás szerint azért döntöttek így, mert az intézkedés bevezetését követően Magyarország határain a határforgalom aránytalan lassulásával járó elfogadhatatlan helyzet alakult ki.
    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára májusban az MTI-nek a szisztematikus határellenőrzés áprilisi bevezetésének tapasztalatai alapján azt mondta: többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon. Előrevetítette: félő, hogy a nyári időszakban a várakozás ideje megsokszorozódhat. A kormány ezért döntött a szisztematikus határellenőrzés ideiglenes felfüggesztéséről, és helyette célzott határellenőrzést vezetett be azzal az indoklással, hogy az uniós jog erre lehetőséget biztosít.
    Az Európai Unió Tanácsa április elejétől vezette be a kötelező szisztematikus határellenőrzést, amelynek értelmében minden uniós és harmadik országbeli állampolgárt kötelezően ellenőrizni kell a schengeni határokon való ki- és belépésnél. A határozatban az is szerepel, hogy a tagállamok számára engedélyezni kell, hogy ne végezzék el a szisztematikus ellenőrzéseket, ha kockázatelemzéssel alá tudják támasztani, hogy az ellenőrzés könnyítése nem okozna biztonsági kockázatot.