Gedeon napja van. | 2024.03.28

Eladta lengyel leányvállalatát a BorsodChem

2017-11-06 14:51:00

A BorsodChem Zrt. idén október 31-én sikeresen lezárta a lengyel Petrochemia Blachownia S.A. 100 százalékos tulajdonrészének értékesítését, így a lengyel társaság kikerült a BorsodChem Csoportból. Az új tulajdonos a cseh Agrofert csoporthoz tartozó Deza a.s.

    A társaság az MTI-vel hétfőn közölte: a BorsodChem Csoport 2017. évi eredményét a tranzakció, illetve annak számviteli elszámolása jelentősen nem befolyásolja. A tranzakció a BorsodChem Zrt. tulajdonosi struktúráját nem érinti, a társaság közvetett tulajdonosa továbbra is 100 százalékban a Wanhua Industrial Group Co. Ltd.
    A közlemény szerint a 2006. évben a BorsodChem által megvásárolt társaság biztos hátteret jelentett a csoport cseh és kazincbarcikai üzemeinek alapanyagellátásában. Ugyanakkor az elmúlt években a társaság a megtett hatékonyságjavító intézkedések, törekvések ellenére, illetve számos külső negatív piaci tényező - többek között alapanyag ellátási problémák - miatt folyamatosan veszteséget termelt. 
    A BorsodChem Zrt., a kínai tulajdonos Wanhua Industrial Group Co. Ltd. támogatásával folyamatosan biztosította a társaság működéséhez szükséges forrásokat. Több alternatív lehetőség számbavételét és részletes kiértékelését követően azonban a BorsodChem Zrt. menedzsmentje a tulajdonos Wanhua jóváhagyásával a Petrochemia Blachownia eladásáról döntött. 
    Az új tulajdonos, a cseh Agrofert csoporthoz tartozó Deza a.s. szakmai befektetőként biztosíthatja a társaság hosszú távon is fenntartható eredményes gazdálkodását. Az értékesítés során a stabil szakmai befektető kiválasztása kiemelt jelentőségű volt, hiszen a BorsodChem Csoport a lengyel vállalatra a jövőben is meghatározó beszállító partnereként tekint - írták.
    A Magyarországon mintegy 2600 dolgozót foglalkoztató cég adózott eredménye a nyilvános adatok szerint tavaly 115 millió euró volt, az egy évvel korábbi 43 millió euró után. Nettó árbevétele 1,406 milliárd eurót tett ki, míg 2015-ben 1,398 eurót ért el.