Auguszta napja van. | 2024.03.29

A csatkai kegyhely felújítása érdekében indult zarándoklat a Vatikánba

2017-11-06 08:48:30

Székely János szombathelyi megyéspüspök vezetésével több mint negyvenen indultak el vasárnap Zalalövőről a Vatikánba, a pápához, hogy az európai cigányság egyik legjelentősebb zarándokhelyének, a csatkai kápolnának és környezetének rendbetételére hívják fel a figyelmet.

    Kövesi Csaba, a zarándoklatot szervező zalalövői Áldott Kereszt Egyesület elnöke az MTI-nek hétfőn felidézte: a Veszprémi Egyházmegyéhez tartozó Komárom-Esztergom megyei Csatka az 1800-as évek közepe óta vallási központ, a Mária-út része. Évente több ezer zarándok érkezik Csatkára Európa számos országából, sokan csodás gyógyulásokról is beszámoltak, amelyeket az ottani forrásnak tulajdonítanak. 
    Az egyesület célja a terület és az infrastruktúra rendbetétele és a búcsújáróhely fejlesztése. Ez magában foglalja a nagytemplom felújítását, erdei iskola és cigánymúzeum kialakítását, a közművek kiépítését, valamint a parkosítást - és minderre a pápa áldását is kérik.
    A szervezet támogatást nyert a munkálatokhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumától - Balog Zoltán miniszter fővédnöke is a mostani zarándoklatnak -, ennek révén nyáron már elkezdte az egyesület a búcsújáróhely felújítását. Ferenc pápa szerdai audienciáján a zarándokok egy eurót kérnek majd az egyházfőtől, hogy ezzel a jelképes felajánlással is felhívják a figyelmet a zarándokhely felújításának szükségességére, a hit erős szerepére és a cigányságra.