Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ukrán külügyminiszter hazarendelte konzultációra a belgrádi nagykövetet

2017-11-03 20:12:55

Konzultációra hazarendelte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Ukrajna szerbiai nagykövetét ez utóbbinak a belgrádi vezetést bíráló és a Donyec-medencében szakadár oldalon harcoló szerb zsoldosokról tett sajtónyilatkozata miatt. Az intézkedést az ukrán diplomácia vezetője maga közölte pénteken a Twitteren.

    Olekszandr Alekszandrovics nagykövet a napokban a Balkan Insight című kiadványnak nyilatkozva kijelentette: Oroszország felhasználja Szerbiát egy újabb háború kirobbantására a Balkánon és "Európa megsemmisítésére". A diplomata bírálta szerb vezetést, amiért szavai szerint nem tesz semmit annak megakadályozására, hogy szerb állampolgárok zsoldosként harcoljanak Kelet-Ukrajnában. 
    Erre reagálva Ivica Dacic szerb külügyminiszter a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény megsértésével vádolta meg az ukrán diplomatát. 
    Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke azt mondta, hogy több mint 300 szerb zsoldos harcol jelenleg a Moszkva által támogatott szakadárok oldalán a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban.