Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-11-03 19:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklonok határozzák meg az Ibériai-félsziget és Északkelet-Európa időjárását. Frontfelhőzetükből több helyen esik az eső, záporeső Portugáliában, Spanyolországban, valamint Ukrajnában. Oroszország északnyugati vidékein télies az idő, többfelé havazik, és a hőmérséklet napközben sem emelkedik fagypont fölé. A nyugat-európai ciklon előoldalán ugyanakkor meleg levegő áramlik Franciaországba, ott helyenként 21, 24 fokot mérnek. A kontinens középső és déli részén anticiklonális hatások érvényesülnek. Általában gyengén felhős az ég, de hajnalban több helyen köd képződik. A nyugodt őszi időben 12, 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, csak a legdélebbi területeken van ennél pár fokkal melegebb. A Kárpát-medencében emelkedik a légnyomás, szombaton a magasban melegedés kezdődik.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------
    Csökken a felhőzet, délután gomolyfelhős, napos idő várható. Az esti, éjszakai órákra kiderül az ég, de párássá válik a levegő, több helyen köd képződhet. Szombaton a köd, illetve alacsonyszintű felhőzet csökken, feloszlik, de északkeleten néhol hosszabb ideig megmaradhat. Az ország nagy részén napos, száraz idő várható. Estétől nyugat felől fátyolfelhőzet húzódik fölénk. Pénteken az északi, északnyugati, szombaton a déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon szombaton erős lökések is lesznek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél 1-2 fokkal hidegebb lehet, míg Sopron környékén 7 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 10 és 16 fok között várható.