Gedeon napja van. | 2024.03.28

A párizsi ügyészség fellebbez az első franciaországi dzsihadista merényletben hozott ítélet ellen

2017-11-03 14:50:00

A párizsi ügyészség pénteken bejelentette, hogy súlyosbítást kérve fellebbez Abdelkader Merah ügyében. A 2012-es franciaországi dzsihadista támadás elkövetője, Mohamed Merah bátyját előző nap húsz év szabadságvesztésre ítélték terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt.

    A vádhatóság úgy véli, hogy az esküdtek "nem vontak le minden jogi következtetést a tényekből", amikor terrorista bűnszövetkezetben igen, de az emberölésekben nem mondták ki bűnrészesnek a vádlottat. Utóbbiért életfogytiglani börtönbüntetés járt volna.
    Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylővel március 22-én végeztek az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát. 
    Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó perben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a 35 éves francia-algériai állampolgárságú fővádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki az elkövető szellemi mentora volt. A vádhatóság azt állította, hogy ő irányította öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, nincs arra utaló bizonyíték, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben. 
    A súlyosbító ítéletért a másik vádlott esetében is fellebbez az ügyészség. Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott, amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, aki gyerekkori barátja volt és akiről tudta, hogy radikalizálódott. 
    Eric Dupond-Moretti, a fővádlott ügyvédje korábban azt mondta, hogy gondolkodik a fellebbezésen, mégpedig azért, hogy ügyfele felmentését kérje, de erről még egyeztetnie kell Abdelkader Merah-val. 
    Abdelkader Merah a terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészesség miatt kiszabható maximális büntetést kapta. A héten életbe lépett új terrorelhárítási törvény alapján azonban szigorodott a büntetés, s ezentúl harminc évvel sújtható, akiről bebizonyosodik, hogy terroristákat segített. 
    A 2012-es dél-franciaországi merényletek voltak az első iszlamista támadások Franciaországban 1995 óta, amikor is az al-Kaida terrorszervezet elődjének számító algériai GIA hajtott végre merényletsorozatot Párizsban.
    Mohamed Merah lett a jelképe az elmúlt években Franciaországot sújtó dzsihadista terrorizmusnak, amelynek 2015 óta 241-en estek áldozatul.
    Naima Rudloff ügyész azt kérte a perben az esküdtszéktől, hogy "adjon leckét demokráciából, lerántva a leplet a terrorizmus újfajta arcáról". A pernek ugyanis az volt az alapkérdése, hogy Mohamed Merah "magányos farkasként" követte el a támadásokat vagy pedig segítették őt. Az elmúlt öt hét arra világított rá, hogy az elkövetőt Toulouse-ban jelentős iszlamista radikális mozgalom vette körül.