Emma napja van. | 2024.04.19

Török Ádám: a tudomány középpontjában az embernek kell állnia

2017-11-03 14:18:00

A tudomány középpontjában mindig az embernek kell állnia - hangsúlyozta Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a magyar tudomány ünnepe programsorozatának Pécsett rendezett pénteki nyitóünnepségén.

    A tudományos eredmények közérthető megismertetésének és a tudomány népszerűsítésének kiemelkedően fontos fóruma a magyar tudomány ünnepe - fogalmazott a főtitkár, aki egyúttal figyelmeztetett az áltudományosság veszélyeire is a sokak által "tények utáninak" nevezett világban.
    Török Ádám a tudományos ismeretterjesztés és a tények megismertetésének fontossága mellett a kutatók és az akadémikusok felelősségét is hangsúlyozta. 
    A rendezvénysorozat idén az emberközpontú tudomány témakörét járja körbe november végéig előadásokkal, kiállításokkal és konferenciákkal. 
    A sorozat programját összeállító testület igyekezett olyan témákat összegyűjteni, amelyek nem egyszerű technológiai kérdésként tárgyalják a problémákat, hanem kitérnek azok jogi, etikai és pszichológiai vonatkozásaira is - mutatott rá Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.
    Bódis József, a nyitórendezvénynek otthont adó, alapításának 650. jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora az eseményen felidézte: az egyetemalapítás emelte Magyarországot a társadalmukat tudásalapon fejlesztő nemzetek sorába.
    A rektor köszöntőjében felelevenítette a jubileumi év eddigi tudományos és kulturális programjait, majd az azokat lezáró eseményt ismertetve jelentette be, hogy december 8-án a PTE díszdoktorrá avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnöki tisztségét betöltő lengyel politikust.
    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere köszöntőjében jelezte azt is, hogy a Modern városok program keretében indított, a PTE átfogó, 24 milliárd forintos fejlesztését célzó program megvalósítása "lassan a végéhez közeledik".
    A tudomány ünnepének nyitóelőadását Kovács L. Gábor tartotta a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról. 
    Az eseményen a többi között átadták az MTA Eötvös József-koszorú elnevezésű elismerését, a Szily Kálmán- és a Wigner Jenő-díjat, a Bruckner Győző-díjat, valamint a  Pungor Ernőről és Oláh Györgyről, illetve Mikó Imréről elnevezett díjakat. Ugyancsak átadták a Pataki Ferenc társadalomtudományi érmet és az Akadémiai szabadalmi nívódíjakat, továbbá a Pécsi Akadémiai Bizottság elismeréseit. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó