Andrea napja van. | 2024.04.18

Meghívták Áder Jánost a december 12-i klíma-csúcstalálkozóra

2017-11-03 10:45:00

Az ENSZ főtitkára, a francia elnök és a Világbank vezetője meghívta Áder János államfőt a december 12-i klíma-csúcstalálkozóra, amelynek Franciaország lesz a házigazdája - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken az MTI-vel.

    António Guterres ENSZ-főtitkár, Emmanuel Macron francia elnök és Jim Yong Kim, a Világbank elnöke levelében azt írta: a találkozót napra pontosan a párizsi klímamegállapodás két évvel ezelőtti elfogadása után tartják, célja pedig, hogy "a klímaváltozás elleni küzdelem magas szintről indított lendületet kapjon, és az mozgósító erővel hasson minden szereplő számára".
    Úgy fogalmaztak: az éghajlatváltozás elleni küzdelem az egész világ mozgósítását igényli. "Az ENSZ, a Világbank Csoport és több partnerszervezet úgy döntött, hogy - tovább fokozva eddigi közös erőfeszítéseinket - minden energiánkat latba vetjük a klímakatasztrófa megelőzése érdekében" - tették hozzák levelükben, amelyet a KEH bocsátott az MTI rendelkezésére.
    Az ENSZ főtitkára, a francia elnök és a Világbank elnöke hangsúlyozta: egyre inkább érezhetők a klímaváltozás ökológiai, társadalmi és gazdasági káros következményei. Az idén rekordszintre nőtt az időjárási katasztrófákból fakadó anyagi veszteség, emberi életek milliói vannak kitéve a veszélyeknek, a klímakatasztrófák intenzitása, egymásutánisága és ereje pedig egyre fokozódik - hívták fel a figyelmet.
    Kiemelték: a klímaváltozásra való felkészülés minden országnak prioritássá vált, különösen a leginkább érintett államoknak és a fejlődő országoknak. Az éghajlatváltozás hatásainak csökkentésére irányuló erőfeszítések új lendületet igényelnek. Az állami és a magánszféra egyre szorosabb együttműködését teszi szükségessé azoknak az akcióknak a finanszírozása, amelyek klímabarát és alkalmazkodóképes gazdaságok megteremtésére irányulnak - írták.