Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM: gyertyagyújtással, emlékkoncerttel tisztelegnek az 1956-os forradalom mártírjai előtt

2017-11-02 15:20:00

Megemlékezésekkel, gyertyagyújtással, emlékkoncerttel tisztelegnek az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjai előtt szombaton, a november 4-ei gyásznapon - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a rendezvénysorozat szombaton 9 órakor kezdődik: a hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos téren, az Országház előtt katonai tiszteletadás mellett felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját.
    A központi megemlékezést 13 órakor a főváros XVIII. kerületében, a Hargita téren álló 1956-os emlékműnél rendezik meg. Itt Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő és Ughy Attila (Fidesz-KDNP) polgármester mond beszédet.
    A Szent István-bazilikában 18 órától emlékkoncertre várják az érdeklődőket. A Magyar Rádió Gyermekkórusa Johannes Brahms Ave Maria című kórusművét adja elő, a karmester Matos László, orgonán közreműködik Arany Zsuzsanna. Farkas Róbert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezényli, előadásukban Beethoven Egmont-nyitánya és 3. szimfóniája lesz hallható. A bazilikánál 19 órától mécsesek és fényfestés is megidézi a mártírok emlékét.
    A Terror Háza Múzeumnál, a Hősök Falánál egész nap gyertyagyújtással tiszteleghetnek az emlékezők az áldozatok előtt, míg a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájánál protokollmentes megemlékezést tartanak.
    Az NFM közleményében azt írta: az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsát a november 4-én kezdődött "invázió pecsételte meg". A hatalmas túlerőben lévő szovjet hadsereg többnapos utcai harcban tudta csak felszámolni a szabadságharcosok ellenállását a Széna térnél, a Corvin közben, Óbudán, Kőbányán, a VIII. és a IX. kerület több helyszínén, végül november 11-én Csepelen is. 
    Magyarország kormánya november 4-ét 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította - idézte fel az NFM.