Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz illetékes: a katonai művelet fő feladatai teljesültek

2017-10-30 15:07:00

Az orosz katonai művelet fő feladatai gyakorlatilag teljesültek Szíriában - jelentette ki Vlagyimir Samanov, az orosz parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke hétfőn Asztanában, ahol megkezdődött a szíriai válság rendezését célzó nemzetközi tárgyalások 7. fordulója.

    Samanov kazah törvényhozók előtt elhangzott beszámolója szerint várható, hogy a szíriai kormányerők az év végig ellenőrzésük alá vonják az ország keleti határát, és hogy az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet megszűnik szervezett katonai struktúraként létezni. Mint mondta, az orosz katonai beavatkozás 2015. szeptemberi kezdete óta több mint egymillió szíriai térhetett vissza otthonába.
    A Kommerszant című orosz napilap hétfőn arról írt, hogy Moszkva hamarosan csökkentheti  Szíriába vezényelt katonai kontingensének létszámát, igaz, az erről szóló döntést még nem hozták meg. Az újság informátora tudni vélte, hogy a harci gépek és a csapatok egy részének visszavonása után az arab országban orosz katonai rendészek és tanácsadók, valamint a hmejmími és a tartuszi bázis helyőrsége marad majd.
    Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a lapértesülést kommentálva kijelentette, hogy "az ilyen döntéseket nem szokták bejelenteni". Az orosz védelmi tárca tagadta, hogy csapatcsökkentést mérlegelne.
    Szergej Sojgu védelmi miniszter két héttel ezelőtt arról beszélt, hogy az orosz légierő szíriai küldetése hamarosan véget ér. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön közölte, hogy Szíria területének több mint 90 százalékát sikerült megtisztítani a terroristáktól.