Gedeon napja van. | 2024.03.28

Holokauszttagadás miatt ítéltek el egy férfit

2017-10-30 11:50:00

Nem jogerős ítéletében 300 óra közérdekű munkára ítélte a bíróság azt a férfit, akit holokauszttagadással vádoltak meg - közölte a Fővárosi főügyészség hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint a férfi még 2012-ben a XIV. kerületi 56-osok terén a "Horthy Miklós kormányzó becsületéért" címmel meghirdetett nyilvános demonstráción elmondott beszédében az összefüggő szövegkörnyezetből kiragadva, különböző idézeteket olvasott fel egy ismert műből, így próbálva igazolni, hogy nem volt holokauszt.
    A körülbelül 50-70 fős hallgatóság előtt emelt hangon többször ki is jelentette, hogy nem volt holokauszt - tették hozzá.
    A kerületi ügyészség - a fentiek alapján - a férfit nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntettével vádolta.
    A megismételt eljárásban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki és 300 óra közérdekű munkára ítélte.
    Az ítélet nem jogerős; az eljáró ügyész a vádlott terhére, súlyosabb büntetés kiszabására, a vádlott és védője pedig felmentéséért, illetve másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezését.