Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csehország nem ismeri el Katalóniát és párbeszédet sürget a felek között

2017-10-28 11:59:00

Csehország szerint Katalónia függetlenségi nyilatkozatának nincs nemzetközi jogi következménye, Katalónia továbbra is Spanyolország része és a megoldást a spanyol alkotmány szellemében kell megtalálni - állítja a cseh külügyminisztérium, amely pénteken este nyilatkozatban foglalt állást a katalóniai eseményekkel kapcsolatban.

    "A katalán függetlenség kikiáltása, akárcsak az ezt megelőző népszavazások, egyértelműen ellentétesek a hatályos spanyol alkotmánnyal" - olvasható a prágai külügyminisztérium nyilatkozatában. 
    "A Cseh Köztársaság az úgynevezett Katalán Köztársaság függetlenségének kikiáltását nem tartja nemzetközi jogi szempontból érvényesnek és Katalóniát továbbra is a Spanyol Királyság szerves részének tekinti" - mutat rá a dokumentum.
    A cseh diplomácia ugyanakkor síkraszállt Madrid és Barcelona vitájának párbeszéddel való megoldása mellett. "A Cseh Köztársaságnak meggyőződése, hogy a spanyol belpolitikai helyzetet csak a spanyol alkotmány keretében megtett jogi lépésekkel és párbeszéddel lehet megoldani" - zárja nyilatkozatát a cseh külügyminisztérium.