Emma napja van. | 2024.04.19

Parragh: erősen fogy a gazdaság munkaerőpiaci tartaléka

2017-10-28 09:39:00

A magyar gazdaság munkaerőpiaci tartalékai erősen fogynak, a belső utánpótlás a közigazgatásban dolgozókból, a közmunkások és a mikrovállalkozások köréből származhat, ahol szektoronkét 100-200 ezer fős tartalék rejlik - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek pénteken Esztergomban, a megyei kereskedelmi és iparkamara (KEMKIK) mesteravatóján.

    A közigazgatás területén politikai döntés kérdése, hogy a területen dolgozók beléphessenek egy másfajta munkaerőpiacra, az éppen csak megélő, önfoglalkoztató mikrovállalkozóknak pedig azért lenne érdemes alkalmazottá válniuk, mert biztos nyugdíjhoz és ellátásokhoz juthatnak - mondta.
    A kamara elnöke nem tartotta reális válasznak a munkaerőhiányra a munkaerő importálását. A vállalkozások a jövő kihívásaira automatizálással, innovációval, robottechnika alkalmazásával válaszolnak majd, és az olcsó munkaerőre építő cégek ki fognak hullani a piac rostáján - hangsúlyozta.
    Szerencsés László, a megyei kamara elnöke ismertette, hogy a kereskedelmi és iparkamarák közül arányaiban az elmúlt években Komárom-Esztergom megyében kaptak a legtöbben mesteri címet. A hiányszakmákban államilag támogatott mesterképzésnek is köszönhető, hogy 2015-től, három év alatt összesen 517 mestert avattak.
    A megyei kamara először húsz éve szervezett mesteravatót a régi céhes hagyományok szerint, amikor a mostani alkalomhoz hasonlóan a mészáros céh 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok céhének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató mesterekkel.