Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi: Közép-Európa elkötelezett a lovagkirály öröksége mellett

2017-10-27 14:10:00

Közép-Európa elkötelezett Szent László király öröksége, a keresztény és a nemzeti értékek védelme mellett - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége rendezvényén.

    A Keresztény értékek a Kárpát-medencében, Szent László lovagkirály, a hit védelmezője címmel rendezett konferencián Potápi János kiemelte: Szent László a "haza bajnoka volt", aki megvédte, fölemelte és megerősítette Magyarországot.
    Az államtitkár szerint "országhatáraink védelme - ahogy a lovagkirály életében, úgy - ma is aktuális kérdés". Európa és a kereszténység ma is veszélyben van. Mind a "liberalizmus destruktív hatásai, mind az idegen kultúrájú bevándorlók százezreit ránk erőltetni kívánó brüsszeli politika közvetlen veszélyt jelentenek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért is örvendetes a visegrádi négyek közötti erős együttműködés.
    A mai, útját kereső ember, eltéved Európában "szükségünk van az iránymutatásra, az olyan hősökre, akik - mint Szent László - rendkívüli tettekre képesek".
    Kitért arra: Szent László alakjában elsőként jelent meg Európában a lovagkirály típusa, a "civilizált harcos ideálja", aki óvja a gyengéket, megmenti az elraboltakat, legyőzi az ellenséget és ezáltal védelmezi a keresztény hitet is. 
    Potápi Árpád János szólt arról is, hogy a Nemzetpolitikáért felelős államtitkárság az általa meghirdetett Szent László-évben különös figyelmet fordított arra, hogy a lovagkirály életművén és kultuszán keresztül összekapcsolja a "magyart a magyarral, az európait az európaival".
    A kiállítások, konferenciák, ünnepségek összekötötték a Kárpát-medence és a világ magyarságát, de "együtt ünnepeltünk a lengyel, a horvát és más nemzetek fiaival is Csíkszeredától Pozsonyig, Zágrábtól Varsóig"  - fogalmazott az államtitkár. 
    Szabadhegy Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: Szent László élete a példa, hogy nemcsak jámbor emberek lehetnek szentek. "Hisszük, hogy tudatosság és tettre készség is szükséges ahhoz, hogy a keresztény értékeket érvényesítsük" - fogalmazott.
    Elmondta, hogy a lovagrend kettős jelmondatából és feladatából - a hit védelme és a szegények szolgálata - ma leginkább a szegényekért és árszorulókért való munka látható. E két dolog azonban nem választható el egymástól, hiszen "erkölcsi kötelességeink teljesítésével és példamutatással is védjük a hitünket". 
    Szavai szerint a konferencia egy sorozat nyitó rendezvénye, célja a helyzetfelmérés, hogy résztvevői tisztábban lássák a család, az oktatás a gazdaság, a média szerepét.
    Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense a család szerepéről az egyházban és a társadalomban témakörében tartott előadásában a pozitív látásmód fontosságát hangsúlyozta. Szerinte "ha segíteni szeretnénk a család helyének megtalálását a társadalomban, akkor ne a arról beszéljünk, ami nem vagy rosszul működik a család körül, hanem arról, ami növekszik". "Ha ugyanis mindig a krízisről beszélünk, mi magunk is erősítjük azt" - fogalmazott Bíró László.
    A Szent László-emlékévet Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdette meg Szent László trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.