Emma napja van. | 2024.04.19

A közszféra vezetőit képzi az Állami Számvevőszék

2017-10-26 16:22:00

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön rendezi meg Közszolgáltató szervezetek menedzsmentje - Fókuszban a múzeumok című konferenciáját, amelyhez ingyenes vezetőképzés is kapcsolódik.

    A közszféra szervezeteinek vezetőire jelentős felelősség hárul a közjó szolgálatában. A közszféra intézményvezetőinek nemcsak szakmai, de vezetői ismeretekkel is rendelkezniük kell, ezért folyamatosan képezniük kell magukat azért, hogy meg tudjanak felelni a velük szemben támasztott egyre összetettebb elvárásoknak. Az ÁSZ vezetőképző programja ehhez nyújt támogatást, elsőként a múzeumi vezetőknek - idézte az ÁSZ csütörtöki közleménye Domokos Lászlót, az ÁSZ elnökét.
    Domokos László kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése a közpénzügyi rendszer szervezetei körében. Ezt a célt erősítette meg, hogy 2015-ben az Országgyűlés határozatában bízta meg a Számvevőszéket, hogy szélesítse a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenységét és támogassa az etikus közpénzügyi vezetőképzést. 
    Mint mondta, a Számvevőszék ennek érdekében a Miskolci Egyetemmel tavaly február 1-jén létrehozta a Közszolgáltatási menedzsment intézeti tanszéket, majd szeptemberben elindított a képzést, amelynek célja az etikus közpénzügyi vezetőképzés tudományos megalapozása és a költségvetési intézmények első számú vezetői munkájának segítése. 
    A képzési programot az ÁSZ elsőként a múzeumok igazgatói, főigazgatói részére ajánlotta fel ellenőrzési tapasztalatai alapján.
    Domokos László a konferencián felidézte, hogy az ÁSZ a megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzését 2015 második felében kezdte meg mind a 19 megyei hatókörű városi múzeumnál, valamint idén elvégezték három fővárosi, központi költségvetési intézményként működő múzeum ellenőrzését is. A Számvevőszék az egyes intézmények tekintetében eltérő mértékű, de olyan sorozatos szabálytalanságokat tárt fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését. A vezetői irányítási rendszerekben is hiányosságokat és szabálytalanságokat tapasztaltak, a megyei múzeumok közül csupán egy volt, amelynél a vezetői irányítási rendszer összesített értékelése az ellenőrzött időszak egészében szabályszerű volt. A három központi költségvetési intézményként működő fővárosi múzeumból kettő esetében a múzeumigazgató által kialakított belső irányítási rendszer nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást.
    A csütörtökön és pénteken zajló, majd öt héten át távoktatás keretében folytatódó vezetői képzés tematikájának középpontjában az etikus közpénzügyi gazdálkodás áll, de emellett érintik az értékteremtés, etikai dilemmák a vezetésben, a szervezeti integritás megteremtése és megerősítése a közszférában, a közszolgáltatások teljesítménymenedzsmentje és a menedzsmentkontroll témaköreit is. A jövőben az ÁSZ várhatóan további intézménycsoportokra, illetve közpénzügyi területekre is kiterjeszti az ellenőrzési tapasztalataira épülő vezetőképző programját.
    A kulturális javak védelme, őrzése minden további közfeladat ellátásának alapja és feltétele - hangsúlyozta előadásában Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára a közlemény szerint. Kifejtette: az Emmi az elmúlt években számos lépést tett, többek között a kulturális javak kölcsönzésének, nyilvántartásának szabályozási területén, amelyhez az ÁSZ javaslatai nagyban hozzájárultak. 
    Závogyán Magdolna a legfontosabb célkitűzések közül kiemelte a jogalkalmazási gyakorlat megerősítését, a nyilvántartások rendezését, valamint a feldolgozatlan állomány nyilvántartásba vételét. Ennek eredményeként az állami tulajdonú műtárgyak állományvédelmi helyzete rendezetté és a kulturális javak hozzáférhetősége széles körűvé válik - hangsúlyozta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó