Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kövér: Magyarország tesz azért, hogy tovább erősödjön Közép-Európa hangja

2017-10-26 11:40:27

Magyarország tesz azért, hogy a következő években tovább erősödjön Közép-Európa szerepe és hangja, és bízik abban, hogy a közép-európai valóságközeli politika hozzájárul Európa megerősödéséhez és az EU elkerülhetetlen megújulásához - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az Országházban.

    A Nézőpont Intézet által Félidőben a PiS-kormányzás - lengyel és magyar szemmel címmel rendezett nemzetközi konferencián a házelnök megnyitó beszédében kiemelte: Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak arra volt ereje, hogy a kommunizmussal szemben ellenállást tanúsítson, hogy "lerázza magáról a posztkommunizmus koloncait", hanem arra is van és lesz ereje, hogy napjainkban Európában megvédje a valóságközeli politikát.
    Mindkét ország politikai rendszere kiállta a rendszerváltozás utáni csaknem harminc év próbáját, kormányaik erős társadalmi támogatottsággal bírnak, újító megoldásaik eredményességét pedig még az ellenfeleik is kénytelenek elismerni - hangoztatta.
    Kövér László kifejtette: a politológia és művelői ma azt a tanácsot adhatnák az emberek iránt felelősséggel tartozó politikusoknak, hogy "a politikát semmilyen körülmények között ne hagyják elszakítani a valóságtól, a politikát őrizzék meg valóságközelinek".
    Napjainkban világszerte tapasztalható "a közérdekeken és közfelhatalmazáson nyugvó közhatalmak és a magánérdekeken alapuló és felhatalmazás nélküli, azaz illegitim magánhatalmak" korábbi egyensúlyának felbomlása - magyarázta. Úgy látja, a globális technológiai fejlődés hasznait leginkább a magánhatalmak szedik, terheit pedig mindenekelőtt a közhatalmak viselik, így a közhatalmak részesedése az erőforrásokból csökken, a magánhatalmak erőforrásai pedig nőnek; a közhatalmaknak apadó erőforrásaik, csökkenő mozgásterük és szaporodó kötelezettségeik vannak, míg a magánhatalmaknak egyre több pénzük és egyre kevesebb kötelezettségük van.
    Hangsúlyozta: ha a politika elszakad a valóságtól, a magánhatalomnak a közhatalom ellen folytatott egyre élesedő küzdelmében a közhatalom biztosan vesztésre van ítélve. Ha a politikát sikerül valóságközeliként megőrizni, akkor ugyan nagy csaták árán, de a közhatalom és a magánhatalom közötti egyensúly helyreállítható, és csak ez eredményezhet békét, fejlődést és emberi méltósággal élhető életet világszerte - vélekedett. Hozzátette: a valóságközeli politika emberközeli politika, "a felelős politika számára ugyanis a valóságtisztelet nem más, mint a népakarat tisztelete".
    Kövér László elmondta: a magyarok és lengyelek kivételes és mély barátsága nemcsak a kölcsönösen felismert sorsközösségen, hanem a valóságközeli politikára való közös törekvésen is alapul. Budapesten és Varsóban "nemcsak a saját érdekeinkhez, hanem egymás barátságához is ragaszkodunk" - közölte.
    Kitért rá: a magyarok és lengyelek történelmi érdekközösségének és barátságának tengelyére az elmúlt évtizedekben felépült egy közép-európai regionális együttműködés, a visegrádi négyek (V4), amely "a valóságközeli európai politika megkerülhetetlen központjának bizonyul". Nem véletlen tehát, hogy Magyarország és Lengyelország napjainkban "a valóságidegen európai politika támadásainak kereszttüzében áll" - mutatott rá.
    A házelnök úgy vélte, ma már létezik magyar és lengyel politikai modell, legyen szó gazdaságpolitikáról, családpolitikáról, vagy a tömeges illegális bevándorlás elleni küzdelemről és a biztonságról. Ezért is fontos, hogy a magyar és lengyel barátság és együttműködés Közép-Európa más népei számára is példamutató legyen, és a térség országainak hinniük kell abban, hogy "csak együtt lehetünk erősek". Az évszázados berögződéseket meghaladva érdemes minden közép-európai államnak "a szövetségest megtalálni egymásban ahelyett, hogy nagyhatalmú protektorokat keresnénk, sokszor akár a velünk egy sorsot osztó szomszéd rovására" - fogalmazott Kövér László.
    Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője arról beszélt, hogy szükség van a párbeszédre, meg kell ismerni egymás gondolkodását, hogy a történelmi alapokon nyugvó, szoros magyar-lengyel kapcsolat igazán sikeres és a mindennapi együttműködésben, a V4-es és a közép-európai kooperációban használható legyen.
    A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzati ciklusának félidején szervezett tanácskozás témája a lengyel belpolitikai helyzetkép megvitatása mellett Magyarország és Lengyelország védelempolitika és hadiipar, család- és ifjúságpolitika, valamint médiapolitika területén elért eredményeinek megvitatása.