Emma napja van. | 2024.04.19

Vissza kell szállítani Németországba egy hazatoloncolt afgán menedékkérőt

2017-10-25 19:46:32

Vissza kell szállítani hazájából Németországba egy visszatoloncolt afgán menedékkérőt egy szerdai német bírósági döntés szerint.

    A sigmaringeni közigazgatási bíróság ítélete alapján a lehető leghamarabb vissza kell szállítani Németországba egy 23 éves afgán állampolgárt, mert le kell folytatni ügyében egy eljárást. 
    A fiatalember idén júniusban nyújtott be menedékjogi kérelmet a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF), amely megállapította, hogy Bulgáriában lépett be az EU területére, ezért kérelmét ott is kell elbírálni. 
    Ezért szeptemberben visszatoloncolták Bulgáriába, ami a bíróság szerint helytelen lépés volt, mert az afgán férfi jogorvoslati kérelmet nyújtott be a bírósághoz a visszatoloncolását elrendelő határozat miatt, aminek halasztó hatálya van, vagyis a bírósági eljárás végéig fel kellett volna függeszteni a határozat végrehajtását.
    Azonban a menedékkérőt időközben Bulgáriából visszaszállították Afganisztánba, így most a hazájából kell visszajuttatni Németországba, hogy lefolytathassák az eljárást - jelentette hírportálján a Die Welt című lap.
    Az afgán állampolgárok alkotják a menedékkérők egyik legnagyobb csoportját Németországban. A BAMF az idén szeptember végéig 99 724 afgán menedékjogi kérelmét bírálta el. Nagyjából minden másodikat, 49 259 kérelmet elutasított. Az elutasítás azt jelenti, hogy a BAMF az ország elhagyására kötelezi a kérelmezőt. Azonban a véglegesen, jogerősen távozásra  kötelezettek száma jóval alacsonyabb, nagyjából 15 ezer, és közülük hozzávetőleg 10 ezer ember ennek ellenére is rendelkezik németországi tartózkodási engedéllyel, jellemzően azért, mert tisztázatlan a személyazonossága vagy beteg, és ezért nem lehet hazatoloncolni.
    Az elutasított és a jogerősen távozásra kötelezettek száma közötti nagy különbséget az magyarázza, hogy az elutasított menedékkérők bírósághoz fordulnak a BAMF döntése miatt, és az eljárás elhúzódik, mert a közigazgatási bíróságok éppen az ilyen ügyek miatt súlyosan túlterheltek. 
    A másik fő ok az, hogy ha huzamosabb ideig nem sikerül az elutasított menedékkérő hazajuttatása, akkor tartózkodási engedélyt kap. Így a menedékjog megszerzésére esélytelen afgánok is elérik céljukat: a rendszerint illegális, engedély nélküli beutazás után menedékjogot kérnek Németországban, majd kihasználják a jogorvoslati lehetőségeket, és végül a hazajuttatásukat, hazatoloncolásukat akadályozó körülmények révén végül megszerzik a jogot a maradásra - emelte ki szerdai összeállításában a Die Welt.
    A lap nyomtatott kiadásában megjelent összeállítás alapján az elutasított kérelmek számához és a jogerősen távozásra kötelezett elutasított menedékkérők számához képest is igen csekély a hazájukba visszatérő afgánok száma. Tavaly 324 elutasított afgán menedékkérőt toloncoltak haza, az idei első fél évben pedig 261-et. Ráadásul a kabuli német nagykövetség ellen május végén végrehajtott terrortámadás után ezt az alacsony tempót is visszafogták, azóta csak az elítélt bűnöző vagy terrorgyanús afgánok, és a személyazonosságuk megállapítását akadályozó menedékkérők közül toloncolnak haza időnként néhányat.
    További gond, hogy a hazatoloncolás esélyének csökkenése miatt egyre kevesebben távoznak önként. A BAMF adatai alapján tavaly még 3300 afgán állampolgár tért vissza hazájába önkéntes alapon, német állami támogatással, az idén viszont szeptember végéig mindössze 957 - írta a Die Welt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó