Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ukrán főügyész szerint Szaakasvili volt georgiai elnök nem kapott politikai menedéket Ukrajnában

2017-10-24 16:25:00

Az ukrán migrációs hivatal elutasította Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságának elvesztésével hontalanná vált volt odesszai kormányzó és korábbi georgiai elnök politikai menedékkérelmét Ukrajnában - közölte kedden Kijevben Jurij Lucenko ukrán főügyész újságírókkal.

    A 112 Ukrajina hírtelevízió tudósítása szerint Lucenko hozzáfűzte, hogy Szakaasvili nem nyújtott be fellebbezést a döntés ellen, ahogy ukrán állampolgárságának megvonása ellen sem tette korábban. A főügyész szerint így nincs akadálya annak, hogy az ukrán hatóságok őrizetbe vegyék és kiadják őt Georgiának. Azt azonban nem árulta el a tisztségviselő, hogy döntöttek-e már Szaakasvili kiadatásáról. Az ukrán főügyészség szeptember 12-én kezdte megvizsgálni Tbiliszi szeptember 5-i - Kijevnek immár harmadjára benyújtott -, erre vonatkozó hivatalos kérelmét. Georgiában 2014 nyarán adtak ki körözést Szaakasvili ellen közpénzek elsikkasztása és hatalommal való visszaélés miatt. 
    Szakasvili szeptember 10-én a rendfenntartók kordonját áttörő ukrán hívei védőgyűrűjében gyalogosan ment át Lengyelországból Ukrajnába. Ezt Petro Porosenko ukrán elnök egy nappal később bűncselekménynek nevezte, amiért szavai szerint jogi úton felelősségre fogják vonni a georgiai származású politikust. 
    Október 17-én Szaakasvili Új Erők Mozgalma néven létrehozott pártja kezdeményezésére ellenzéki ukrán pártok és társadalmi szervezetek támogatói kezdtek egységes tüntetést a kijevi parlamentnél. A mintegy négyezer fős megmozduláson a politikai reformok folytatását, nevezetesen a parlamenti mentelmi jog megszüntetését, korrupcióellenes bíróság felállítását, valamint a parlamenti választási rendszer megváltoztatását követelték. A tüntetők még aznap sátrakat állítottak fel a parlamentnél. 
    Múlt péntektől azonban pártok már nem vesznek részt a megmozduláson, hanem zömében a Donyec-medencében harcolt veteránok és híveik - mintegy 150-200-an - tüntetnek tovább. Porosenko a múlt héten kijelentette, hogy a parlamentnél tüntetőknek az ország helyzetének destabilizálása az igazi célja, a reformok folytatásáról szóló követelésük pedig csak ködösítés volt. Hozzátette, hogy reformköveteléseik gyakorlatilag egybeesnek a kijevi vezetés szándékaival és terveivel.           
    Szaakasvili - miután ellentétbe került az ukrán államfővel - tavaly novemberben lemondott Odessza megye kormányzói tisztéről, amelyre Porosenko nevezte ki 2015 májusában. A kinevezése napján Szaakasvili ukrán állampolgárságot kapott, egyúttal lemondott korábbi, georgiai állampolgárságáról, amelynek 2004 és 2013 között államfője volt. Idén júliusban vált hontalanná, mivel megfosztották őt ukrán állampolgárságától, arra hivatkozva, hogy eltitkolta: eljárás van ellene folyamatban Georgiában. Szaakasvili kiadatását ugyanakkor Tbiliszi több ízben is kérte Kijevtől, amit eddig az ukrán hatóságok elutasítottak.