Gedeon napja van. | 2024.03.28

Háromszáz fiatal vett részt a Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen

2017-10-24 14:10:00

Mintegy háromszáz, 8 és18 év közötti fiatal vett részt kedden a hetedik alkalommal megrendezett Gyermek és Ifjúsági Országgyűlésen az Országház Felsőházi termében, ahol államtitkárokat és a médiatanács egyik tagját kérdezhették.

    A legtöbb felvetésre válaszoló Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett arról beszélt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett eseményen, hogy a következő években 70 ezer digitális eszközt kapnak a hazai iskolák, és megkezdődött a tananyag fejlesztése, digitalizációjának előkészítése.
    Megemlítette, a kormány előtt lévő előterjesztések egyike bővítené a diákok által ingyen látogatható múzeumok körét, illetve kiterjesztené 13 ezer nagycsaládra is ezt a lehetőséget. Hozzátette, hogy ezeket az intézményeket már felújították, uniós vagy hazai forrásból.
    Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára egy felvetésre arról beszélt, több száz milliárd forintot fordított és ennél is többet költ majd a kormányzat az egészségügy megújítására, míg egy másik kérdésre azt közölte, ha erre igény merülne fel, akkor megfontolnák, hogy - a lengyel és a litván példához hasonlóan - korhatárhoz kössék a koffeintartalmú energiaitalok fogyasztását.
    Arra a felvetésre, miért nem teremtik meg a 18 évesnél idősebbek és a tanárok dohányzásának lehetőségét az iskolákban, az államtitkár azt közölte, a kormányzat nem tervezi a dohányzásra vonatkozó szabályok lazítását; emlékeztetett arra, hogy évente mintegy húszezren halnak meg a dohányzás következményeitől. 
    Szabolcs Attila fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke arról beszélt, a kormányzat célja az, hogy minden magyar boldogulhasson a saját szülőföldjén, egyben ellensúlyozva a külhoni magyarok asszimilációját.
    Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a diákok ingyenes utazásának kiterjesztésére és a nagycsaládok nem együtt utazó tagjainak ingyenes utazására vonatkozó felvetésekre is úgy reagált, személy szerint támogatni tudja, hogy - az állam anyagi teherviselésének függvényében - megadják ezeket az újabb kedvezményeket.