Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: a kiválási tárgyalások jelentik a "huszonhetek" egységének legkeményebb próbáját

2017-10-24 13:59:00

Az Egyesült Királyság kilépési feltételeiről szóló tárgyalások jelentik a legkeményebb próbáját az Európai Unióban bennmaradó tagországok egységének, amelyet ha nem sikerül megőrizni, akkor a "huszonhetek" vereségével fog zárulni a Brexit folyamata - figyelmeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

    "Valójában a brit kormányon áll, hogy miként fog ez végződni: jó megállapodással, megegyezés nélkül, esetleg kilépés nélkül" - szögezte le Tusk.
    A volt lengyel kormányfő az egység kérdéséről szólva elmondta, már a migrációs válság kezdetekor is arra törekedett, hogy a közös európai válasz azon alapuljon, ami összeköti a tagállamokat, például a külső határok védelmén, ne olyasmin, amely szétválasztja őket.
    Kiemelte: a kötelező uniós menekültügyi kvóták ügyében most is épp annyira valószínűtlen a konszenzus, mint hónapokkal korábban, mégis júniusig valódi esély van a teljes egyezségre a külső határok védelmét, a frontországoknak nyújtandó támogatásokat, az Afrika-stratégiát, illetve a dublini reform főbb elveit illetően.
    Tusk emellett az európai kultúra megóvásának szükségességéről is beszélt. Mint mondta, az Európai Unió kulturális közösség is, s ez felsőbbrendűségi érzésre nem, büszkeségre azonban okot ad.
    "A nyitottságunk és a toleranciánk nem jelentheti azt, hogy hátat fordítunk az örökségünk védelmének. Jogunk és kötelességünk törődni azzal, ami megkülönböztet bennünket más kultúráktól" - jelentette ki.
    Végezetül Tusk elmondta, számos ötlet felmerült azzal kapcsolatban, hogy a Brexit után mi legyen a brit képviselői helyekkel az Európai Parlamentben, ám ő úgy véli, a legtermészetesebb azon egyszerű szabály lenne, hogy "kevesebb ország, kevesebb mandátum". Rámutatott: adott esetben ettől még lehetne páneurópai pártlistákat állítani a következő választásokon.
    Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt, kiemelve, hogy Brüsszel tisztességes megállapodásra szeretne jutni Londonnal.
    "Nincsenek barátai a bizottságban azoknak, akik nem akarnak egyezséget" - fogalmazott Juncker, hozzátéve, nem abból indulnak ki, hogy a rendezetlen kiválásnak van a legnagyobb esélye.