Emma napja van. | 2024.04.19

Novemberben mutatják be a Luxemburg grófját az Operettszínházban

2017-10-21 18:25:00

Az évad első bemutatójaként a Luxemburg grófját láthatja november 4-én a Budapesti Operettszínházban a közönség. A premierhez kapcsolódva különleges jótékonysági árverést is tartanak.

    Somogyi Szilárd rendező az előadásban elsősorban azt kutatja, hogy pénzzel megvásárolható-e a szerelem, és mi történik, ha a művészek és a politikusok világának találkozásakor nem csak a pénz és a hatalom dominál - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A Csiky Gergely Színházzal együttműködésben létrejött produkció két évvel a kaposvári bemutatót követően, részben átalakítva és továbbgondolva érkezik a fővárosba.
    A látványvilág megálmodója, Turi Erzsébet a darab készítőihez hasonlóan szakítani akart a hagyományokkal, és nem egy hagyományos operettdíszletet álmodott a színpadra, hanem egy olyan egyveleget, amely visszaadja a századelő bohém párizsi hangulatát. A díszlet az Eiffel-tornyot mint a város legjellegzetesebb építményét állítja középpontba egy mozgatható vázszerkezettel, de az 1920-as évek art deco világa is megjelenik a 21. századi fénytechnika mellett.
    A jelmeztervező, a kaposvári társulatból érkezett Cselényi Nóra ruhái is az art deco jegyében születtek, modern elemekkel kiegészítve, Barta Viktória koreográfus pedig szintén az operett klasszikus hagyományait ötvözte a modern utcai táncokkal.
    A november 4-i bemutatóhoz kapcsolódva egy internetes jótékonysági árverést is indított a színház az Ernst Galéria támogatásával, így péntektől lehet licitálni azokra a tárgyakra, amelyeket az előadásban szereplő vezető színészek az Ecseri piacon vásároltak Eleni Korani műkereskedő, az Ernst Galéria egyik tulajdonosa segítségével. 
    Dolhai Attila Fischl Mónikának egy ezüst foglalatú borostyánköves szecessziós nyakéket, Kerényi Miklós Máté Szendy Szilvinek egy nyakbavaló rókaprémet, Somogyi Szilárd Frankó Tündének az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó századfordulós nikkelezett réz, porcelán fajansz betétes kínáló tálcát vásárolt, Eleni Korani pedig Kálloy Molnár Péternek vett egy századfordulóról származó szipkát.
    Az ajándékozók és ajándékozottak együtt ajánlják licitre a tárgyakat, a bevételt pedig az Ódry Árpád Színészotthonnak ajánlják fel technikai eszközök fejlesztésére és egy új projektorra.
    Licitálni november 2-ig lehet a színház oldalán. Tárgyanként a három legmagasabb licitet tevő meghívást kap a Luxemburg grófja premierjére és az azt követő fogadásra is.
    A darabba vendégművészként érkezik Kálloy Molnár Péter, aki Földes Tamással kettőzve játssza majd Feleki Kamill legendás szerepét, Sir Basilt, Kálid Artúrt pedig Lord Lanchasterként lehet látni a színház színészei, Dolhai Attila, György Rózsa Sándor, Fischl Mónika, Lukács Anita, Frankó Tünde, Vermes Tímea, Szendy Szilvi, Simon Panna, Kerényi Miklós Máté, Laki Péter, Oláh Tibor, Magócs Ottó, Langer Soma, Vanya Róbert, Pálfalvi Attila, Papadimitriu Athina és Siménfalvy Ágota mellett.
    A darab dramaturgja Lőrinczy Attila, zenei vezetője Makláry László és Szabó Mónika.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó