Andrea napja van. | 2024.04.18

A Kelemen Kvartett első vendége Horti Lilla lesz az Otthon a Zeneakadémián koncertsorozatban

2017-10-21 13:45:00

A Kelemen Kvartett első vendége Horti Lilla szoprán lesz az Otthon a Zeneakadémián öt részes koncertsorozatban október 24-én.

    A 2017-2018-as évadban a Zeneakadémia rezidens együttese címet viselő Kelemen Kvartett neves szólistákat kért fel vendégművésznek: az első hangversenyen a Junior Príma díjas Horti Lilla, a II. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny második díjasa lép színpadra, az esten Schönberg 2. vonósnégyese mellett az idén 185 éve született Johannes Brahms első, valamint Puccini Krizantémok című vonósnégyese szólal meg - közölte a Zeneakadémia az MTI-vel.
    Schönberg 2. vonósnégyese a zeneszerző életének egyik legfájdalmasabb időszakában született. A darab nemcsak a személyes dráma kifejezése miatt izgalmas, hanem azért is, mert Schönberg itt számol le végleg a hagyományos tonalitással. A harmadik és a negyedik tétel a műfaj határain túllépve a vonósnégyesbe szoprán szólót emel be, amelyet csak kevesen tudnak elénekelni. Brahms állítólag több mint húsz vonósnégyest írt és semmisített meg, mire az 1873-as alkotását felvállalta. Puccini kevés kamaraművének egyike, a Crisantimi című vonósnégyes 1890-ben született egyetlen éjszaka alatt. 
    A Kelemen Kvartett decemberi vendége Frankl Péter Londonban élő világhírű zongoraművész lesz. A Dohnányi-muzsika örömünnepének nevezhető műsorban olyan remekművek csendülnek majd fel, mint a C-moll és az Esz-moll zongoraötös, valamint a C-dúr szextett. A műsor egyúttal tisztelgés a 20. századi magyar zene egyik meghatározó személyisége, Dohnányi Ernő emléke előtt a művész születésének száznegyvenedik évfordulóján. 
    Januárban Nils Mönkemyer brácsaművész, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora, februárban a világ első számú klarinétművészeként számon tartott Andreas Ottensammer, a Berlini Filharmonikusok első klarinétosa lép színpadra a Kelemen Kvartettel. Áprilisban a szintén magyar származású, szerb zongoraművész Alexander Madzar lesz a vendég, a koncerten Brahms mellett Haydn és Schumann vonósnégyesei szólalnak meg.
    A Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László alkotta Kelemen Kvartett a Zeneakadémia első rezidens együtteseként októbertől áprilisig tartó koncertsorozata a vonósnégyes formációban rejlő sokszínűséget kívánja a közönség elé tárni, sok más, izgalmas összeállítású mű megszólaltatása mellett.