Ervin napja van. | 2024.04.26

Fazekas: az Alkotmánybíróság döntése értelmében törvényes a Földet a gazdáknak program

2017-10-18 12:59:00

Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Földet a gazdáknak program, amelyben 30 ezer gazda 200 ezer hektár földhöz jutott hozzá, törvényes és alkotmányos volt - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

    A miniszter az M1 aktuális csatornán kiemelte: a kormány megvédi a gazdákat, akik a programban törvényesen, jogosan jutottak földhöz. Az Ab döntésének következtében kudarcot vallott az ellenzéki pártok "gazdaellenes nagykoalíciója" - tette hozzá. 
     Sallai R. Benedek (LMP) és további 51 ellenzéki képviselő azért fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert szerintük a kormány utólagosan alkotott vitatható rendelkezéseket az állami földeladások törvényesítésére.
    Fazekas Sándor a Kossuth Rádióban kitért arra, hogy az Ab keddi határozata értelmében a kormánynak törvényben kell megerősítenie a Natura2000 területek környezetvédelmi biztosítását. 
    Ezzel kapcsolatban elmondta: a programban csak olyan Natura2000 területeket értékesítettek, amelyeknél előzetesen kikérték az egyes nemzeti parkok véleményét és utána döntöttek arról, hogy az adott terület eladható-e vagy sem, a védelmi garanciákat az értékesítéskor szerződésben rögzítették. A tárcavezető szerint a Natura2000 területek védelme biztosított.