Gedeon napja van. | 2024.03.28

A gyermekeket védő jogszabályok szigorítását tervezi a Fidesz

2017-10-18 08:33:12

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kérik az Országgyűléstől fideszes képviselők a pedofil bűncselekmények büntetésének szigorítása érdekében - közölte Selmeczi Gabriella, a javaslat egyik gazdája az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

    Az indítvány szerint ha valakit kiskorú szexuális zaklatásáért ítélnek el, akkor a bírónak kötelessége lenne a vádlottat minden olyan foglalkozástól örökre eltiltani, amely gyermekek nevelésével, oktatásával, gondozásával vagy gyógyításával függ össze - közölte a képviselő, aki a Fidesz emberi erőforrások kabinetjének vezetője.
    A politikus emlékeztetett arra, hogy már a 2013-ban elfogadott új Btk. szigorította a gyermekek védelmét, majd 2014-ben megszületett az a jogszabály, amely szerint a pedofil bűncselekmények nem évülnek el.
    Ugyancsak folyamatosan erősíteni kívánják a gyermekvédelmi rendszert, annak érdekében, hogy minél hamarabb felismerhető és megszüntethető legyen egy gyermek bántalmazása. Ezt szolgálja az a 2016 januárjában életbe lépett jogszabály is, amely szerint sürgős esetben ügyészi hozzájárulás nélkül is elő lehet állítani a gyermeket veszélyeztető szülőt - mondta Selmeczi Gabriella.