Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: az ellenzék még mindig a nagybirtokosok és a spekulánsok érdekeit védi

2017-10-17 20:30:00

A Fidesz szerint az ellenzék még mindig a nagybirtokosok és a spekulánsok érdekeit védi és újra megpróbálta elvenni a gazdáktól a törvényesen megvásárolt földeket.

    A nagyobbik kormánypárt ezt azzal kapcsolatban közölte kedden az MTI-vel, hogy az ellenzéki pártok reagáltak az Alkotmánybíróság azon döntésére, amelyben alkotmányos mulasztást állapított meg a Natura 2000 földek értékesítésére és azt követő hasznosítására vonatkozó szabályozással kapcsolatban.
    A Fidesz szerint az ellenzék kezdettől támadja a programot, mert még mindig a spekulánsok és a nagybirtokosok érdekeit védik és vissza akarják állítani azt a földpolitikát, amellyel a magyar földeket külföldiek, spekulánsok és nagybirtokosok kezére juttatták.
    Hangsúlyozták, hogy a Földet a gazdáknak programnak köszönhetően a földek ma magyar kézben vannak és azoké, akik megművelik, 30 ezer földműves tudott földet vásárolni.
    Az Alkotmánybíróság döntésére reagálva az MSZP azt közölte, hogy a vidék életére nincs hatással a döntés, mivel a földeket már eladták, az ebből származó bevételeket pedig elköltötték.
    A Jobbik sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti termőföldek privatizációjának alapját adó jogszabályt nem semmisítette meg az Alkotmánybíróság, ugyanakkor üdvözli, hogy a testület a jövőre vonatkozóan korlátokat szabott azzal összefüggésben, miként kell bánni a termőfölddel.
    Az LMP természetvédelmi szempontból előrelépésként értékeli az Alkotmánybíróság döntését, amely ugyanakkor azt is bizonyítja: nem tehet le az ellenzék arról, hogy éljen alkotmányos jogaival.