Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2017-10-17 18:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk nagy részének időjárását a Közép- és Dél-Európa fölött elhelyezkedő hatalmas anticiklon alakítja. A magasnyomás területén az éjszakai ködfoltok és az alacsonyszintű rétegfelhőzet feloszlása után túlnyomóan derült, napos az idő, csapadék sehol sem fordul elő. Ugyanakkor az anticiklon körül - Európa nyugati, északi, valamint keleti peremén - ciklonok és frontjaik okoznak gyakran felhős, csapadékos időt. A Brit-szigetek fölött örvénylő mérsékelt övi ciklon hatására elsősorban Írországban és Skóciában még sokfelé fúj viharos szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa nagy részén több fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál, általában 16 és 29 fok között változik, sőt Spanyolország déli részén 30-32 fokot is mérnek. Hűvösebb az idő az északi és keleti tájakon, arrafelé sok helyen a 10 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet. Szerda estig a Kárpát-medencében továbbra is az anticiklon hatása érvényesül, lényeges időjárás-változás nem várható.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------
    Éjszaka az ország nagy részén többnyire derült lesz az ég, de főként az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a délnyugati, nyugati határ mentén köd, illetve alacsonyszintű felhőzet képződik, nyugat felől pedig fátyolfelhők érkeznek. Szerda délelőtt a köd feloszlik, utána mindenütt fátyolfelhős, napos időre számíthatunk, csapadék nem lesz. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak északnyugaton élénkül meg a déli szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 10 fok között várható, de a magasabb helyeken ennél néhány fokkal magasabb, északkeleten, a hidegre érzékeny területeken alacsonyabb is lehet, néhol talaj menti fagy is kialakulhat.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 24 fok között valószínű, a tartósabban ködös részeken lesz a hűvösebb.