Tivadar napja van. | 2024.04.20

A reformáció emléknapján zárul Szabó Balázs Bach-sorozata

2017-10-17 15:50:00

A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

    Az esten a Clavierübung III. kötete szólal meg. A sorozat méltó megkoronázása lesz a Catechismus sonorus, amelyet Bach a lutheri reformáció lipcsei bevezetésének 200. évfordulójára jelentetett meg 1739-ben.
    Szabó Balázs 2015. október 31-én indította el a koncertsorozatot azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach összes orgonaművét bemutassa a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén. Az eddig megtartott 13 koncertre Cegléd Bach-zarándokhellyé vált, ahova nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem külföldről is rendszeresen látogattak el meghallgatni a Bach-orgonát - közölték a szervezők az MTI-vel. 
    A 2014-ben avatott ceglédi "Bach-orgona" Magyarország első olyan orgonája, amely minden paraméterében hűen követi a Bach által ismert és használt türingiai és szászországi barokk hangszerek mintáját. A koncertsorozat közönsége a lehető legeredetibb hangzásélményben részesülhetett többek között az orgona hangolásának köszönhetően is, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének címlapján található útmutatás szerint történt, Szabó Balázs rekonstrukciója alapján. A hangszer nem a karzaton, hanem elöl, az oltárnál helyezkedik el.
    A Bach születésének 330. és a reformáció 500. évfordulóját összekötő, ingyenesen látogatható koncertsorozat program-összeállítása nemcsak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását, hanem a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését tették lehetővé. Nagy népszerűségnek örvendtek az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, amelyeken Szabó Balázs részletesebben ismertette az aktuálisan elhangzó művek hátterét és keletkezésük történetét.