Gedeon napja van. | 2024.03.28

A bankoknak a mostaninál élesebb, innovatív versenyre kell felkészülniük

2017-10-15 11:01:00

A bankoknak sokkal élesebb versenyre kell felkészülniük a jövőben, ehhez a mostaninál korszerűbb szolgáltatásokat kell nyújtaniuk, ennek egyik első lépéséként 2019 második felében Magyarországon bevezetik az azonnali fizetések rendszerét - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek az MTI-hez eljuttatott tanulmányából.

    Divéki Éva és Kajdi László a Digitális átállás a pénzforgalomban - a sikeres banki alkalmazkodás öt pontja című tanulmányukban azt elemzik, hogy a jelenleginél élesebb verseny a technológiai fejlődés révén létrejövő innovatív pénzforgalmi szolgáltatások elterjedésére vezethető vissza.
    Kiemelik: az innovatív szolgáltatások nyújtása az internet használata miatt nem áll meg az országhatároknál, a pénzforgalmi szolgáltatóknak nemcsak a hazai, hanem a külföldi szereplőkkel is  versenyezniük kell. Ennek során a bankoknak a manuális tevékenységek jó részét automatizálniuk kell, illetve a belső banki folyamataikat is át kell alakítaniuk. A tanulmány készítői egyebek mellett a régi, akár több évtizedes számlavezető rendszerek cseréjét hozzák fel példaként a korszerűsítésre, ami a pénzintézetek hatékonyabb működését eredményezheti.
    A szerzők kitérnek arra: az ügyfelek részéről alapvető elvárás lett az "azonnaliság", a folyamatos 24 órás működés, emiatt az utóbbi időben a világ számos országában elterjedtek, vagy bevezetés előtt állnak az azonnali fizetést biztosító rendszerek. 
    Az MNB a verseny fokozása érdekében ösztönzi az azonnali fizetési rendszer létrehozását - olvasható a tanulmányban, rámutatva, hogy a bevezetéshez szükséges alapkoncepciót és szabályrendszert tavaly decemberben publikálta az MNB, a GIRO Zrt. pedig megkezdte a rendszer megvalósítását.
    Kiemelték: a szereplőknek végre kell hajtaniuk mindazokat fejlesztéseket, amelyek biztosítják, hogy legkésőbb 2019 második felében elérhetővé váljon az azonnali fizetési szolgáltatás a hazai fogyasztók és vállalkozások számára.
    A fejlesztések vállalása nélkül az a veszély fenyeget, hogy a banki szolgáltatók teret veszítenek a piacon. A  fejlesztési költségeket ellensúlyozhatja a magasabb szolgáltatási színvonalból fakadó forgalombővülés, ha a készpénzes fizetéseket sikerül átterelni az elektronikus megoldások irányába - mutatnak rá a szakértők. 
    Ahhoz, hogy a bankok növeljék versenyképességüket vagy maguknak kell innovatív szolgáltatóvá válniuk vagy a pénzintézet valamely fintech cég tulajdonosává is válhat, esetleg együttműködhet valamelyik ilyen társasággal - derül ki a jegybanki elemzésből.