Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: a schengeni határok védelmére van szükség

2017-10-15 10:01:00

Összehangolt lépésekre, az uniós külső határok védelmére van szükség, és vissza kell állítani a schengeni egyezmény normarendszerét - hangsúlyozta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

    Úgy fogalmazott: az elmúlt két és fél évben az Európai Unió komoly mértékben és jelentős kérdésekben elhibázta azokat az intézkedéseket, amelyeket meg kellett volna tenni a schengeni egyezmény védelme érdekében, "megtámadta" azokat az országokat, amelyek megpróbálták az egyezmény végrehajtását szigorúan érvényesíteni, és teret adott azoknak a törekvéseknek, amelyek a belső határellenőrzések visszaállítására irányultak.
    A főtanácsadó hangsúlyozta azt is, hogy az illegálisan és ellenőrzés nélkül bejutó emberek szétosztása az unió tagállamai között semmiképpen nem a megoldás felé vezető lépés.
    Az Európai Unió határozatlan döntései, tétova vagy hibás lépései miatt a nemzetállamok védekezni kezdtek, részben belső határellenőrzés felállításával, részben pedig a titkosszolgálati, rendvédelmi erők megerősítésével, illetve jogszabályok változtatásával - fejtette ki Bakondi György. Hozzátette, mindezek a belbiztonság megerősítését célozták, mert súlyos köztörvényes bűncselekmények sokasága, és emberáldozatokkal járó, súlyos terrorcselekmények sokasága történt Európában.