Gedeon napja van. | 2024.03.28

Uniós szóvivő: a bizottság kész megvizsgálni a migrációs kiadások támogatására érkező kéréseket

2017-10-09 16:46:00

Az Európai Bizottság kész megvizsgálni, ha a migrációs nyomás okozta megnövekedett kiadások miatt újabb segítségre irányuló kérés érkezik - közölte hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud bizottsági szóvivő.

    Újságírói kérdésre válaszolva Bertaud elmondta, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között folyatott levélváltásban a bizottság elnöke leszögezte, hogy az Európai Unió már jelentős összegű támogatást nyújtott Magyarországnak a migrációs nyomás okozta kiadások, beleértve az unió külső határait jelentő magyar déli határszakasz védelme megnövekedett költségének támogatására is.
    Amennyiben bármilyen, újabb segítségre irányuló kérés érkezik, az uniós bizottság "örömmel" megvizsgálja azt, de ez idáig nem érkezett ilyen kérelem - mondta a szóvivő.
    Orbán Viktor szeptember elején írt levelet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, azt kérve, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez.
    "A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. (.) Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.