Gedeon napja van. | 2024.03.28

Német pénzügyminiszter: az eurót az egész EU pénzévé kell tenni

2017-10-09 14:22:00

A leköszönő német pénzügyminiszter szerint el kell érni, hogy az euró váljon az Európai Unió pénzévé.

    Wolfgang Schäuble a Financial Timesnak adott nyilatkozatában kitért a Brexitre, vagyis a brit EU-tagság megszűnésére is, alig burkoltan demagógnak nevezve azokat a Brexit-párti brit politikusokat, akik szerint Nagy-Britanniának túl sokba kerül az EU-tagság.
    A londoni gazdasági napilap online kiadásában hétfőn ismertetett interjúban Schäuble kijelentette: az eurót az EU valutájává kell tenni, el kell jutni odáig, hogy az Európai Unió egésze az eurót használja fizetőeszközként.
    Wolfgang Schäuble szerint Európa politikai integrációja messze a legjobb út az emberi együttélés és a békés világ ideájának valóra váltása felé, és ehhez szükséges Európa gazdasági integrációja is, a gazdasági integrációhoz pedig szükség van egy közös valutára.
    A német pénzügyminiszter - aki a tervek szerint az új összetételű német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke lesz - kijelentette, hogy a legfontosabb feladat most a kockázatok csökkentése, mert e kockázatok még mindig túl magasak; elég csak megnézni sok EU-tagállam bankrendszerének mérleghelyzetét.
    Schäuble szerint biztosítani kell, hogy az euróövezet kellő mértékben ellenállóképes legyen, ha újabb gazdasági válsággal lenne kénytelen szembenézni, mivel a gazdasági helyzet nem lesz mindig olyan jó, mint most.
    A veterán német politikus nevek említése nélkül hozzátette: mindeközben meg kell védeni az EU-tagállamok lakóit "azoktól a demagógoktól", akik azt mondják nekik, hogy Európa "túl sokba kerül". 
    "A britek megmutatták nekünk, hogy ez mekkora ostobaság" - mondta a német pénzügyminiszter a brit EU-tagságról tartott népszavazás kampányában elhangzott Brexit-párti érvekre utalva. 
    A tavaly júniusi referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az EU-ból.
    A népszavazás kampányában a jelenlegi brit külügyminiszter, Boris Johnson által vezetett Brexit-tábor egyik központi érve az volt, hogy Nagy-Britanniának heti 350 millió fontba (120 milliárd forintba) kerül az EU-tagság, és ezt a pénzt inkább a brit állami egészségügyi ellátórendszerre kellene költeni. 
    Ez az állítás azonban már a kampányidőszakban támadások kereszttüzébe került, és Johnsont az utóbbi időben ismét éles bírálatok érték, mivel néhány hete egy újságcikkben felelevenítette ezt az érvet.
    Johnson cikkének megjelentése után a brit statisztikai hivatal független felügyeleti hatóságának vezetője nyílt levélben nevezte "hivatalos statisztikai adatokkal elkövetett visszaélésnek" a brit EU-tagság heti 350 millió fontos költségéről szóló állítást.